Rakentamislain lyhytvuokrausta koskeva ensimmäinen lakiehdotus sai kriittistä palautetta. Nyt ympäristöministeriö työstää sitä uusiksi.
Rakentamislain lyhytvuokrausta koskevaa pykälää sorvataan parhaillaan uusiksi ympäristöministeriössä. Lakiehdotus sai ristiriitaisen vastaanoton keväisellä lausuntokierroksella, ja ministeriö päätti palauttaa sen jatkovalmisteluun.
Syynä oli se, että eri osapuolten näkemykset olivat todella kaukana toisistaan. Esimerkiksi taloyhtiöt ja niiden pysyvät asukkaat vaativat lyhytvuokrauksen tiukempaa sääntelyä ja vuokranantajat taas sallivampaa sääntelyä. Moni myös vastusti sitä, että Airbnb-asuntojen määrä riippuisi kuntien päätöksistä.
– Kriittisen lausuntopalautteen jälkeen pyrimme nyt löytämään ratkaisun, miten tässä voitaisiin edetä, hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä sanoo.
Ammattimaiset majoitusvuokrayritykset huolissaan lain vaikutuksista
Asuntojen Airbnb-tyyppinen lyhytaikainen vuokraus saattaa jatkossa riippua siitä, missä kunnassa asunto sijaitsee.
Keväällä lausuntokierroksella olleen lakiehdotuksen mukaan kunnat voisivat jatkossa itse päättää, onko alle neljä viikkoa kestävä lyhytvuokraus sallittua muissa kuin vuokraajan omassa käytössä olevassa asunnossa tai lomakodissa.
Kunta voisi myös rakennusjärjestyksessään päättää, olisiko alle neljän viikon lyhytvuokraus sallittua vai kiellettyä majoittumisen sallivan kaavamerkinnän lisäksi myös asuinrakennuksissa ja asumiseen kaavoitetuilla alueilla.
Osa ammattimaisesti toimivista majoitusvuokrayrityksistä pelkääkin lakiehdotuksen takia jopa toimintansa loppumista – etenkin, jos niillä on tarjolla vuokra-asuntoja eri puolilla maata.
– Tiedän toimijoita, jotka pelkäävät oman liiketoimintansa puolesta, Kalustettujen asuntojen toimijat ry:n hallituksen puheenjohtaja Johannes Kangas sanoo. Hän on Suomen suurimman kalustettujen asuntojen tarjoajan Forenomin entinen toimitusjohtaja.
– Tuskin toimiala kokonaan lakkaa, mutta kyllä sitä voidaan sääntelyllä merkittävästi hankaloittaa.
Kankaan mukaan se, että lakiehdotuksen mukaan ammattimainen majoitustoimija voisi vuokrata asuntoja vähintään neljän viikon pituisiksi jaksoiksi, selkiyttäisi tilannetta.
– Meidän mielestämme vähintään kahden viikon jakso olisi kuitenkin sopivamman pituinen.
Vuokranantajat: Lakiluonnos vaarantaa pienimuotoisen lyhytvuokrauksen
Suomen vuokranantajien mielestä lausuntokierroksella ollut lakiluonnos mahdollistaisi kaiken pienimuotoisen lyhytvuokraustoiminnan kieltämisen kunnissa, ellei kyseessä ole omassa käytössä oleva asunto.
– Me pidetään sinänsä ihan hyvänä sitä, että kunnilla on jonkinlainen harkintavalta, mutta siinä ehdotuksessa kuntien harkintavalta oli liian laaja. Sen mukaan kunta voisi kieltää kaiken sijoitusasunnoissa tapahtuvan lyhytvuokrauksen. Tämä ei meidän mielestämme ole omaisuudensuojan näkökulmasta millään tavalla mahdollista, lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah Suomen vuokranantajista sanoo.
Suomen vuokranantajissa ollaan myös tyytymättömiä siihen, että ensimmäinen lakiehdotus ei erotellut laajaa ammattimaista salahotellitoimintaa yksittäisen sijoitusasunnon satunnaisesta vuokraamisesta.
Rakentamislaissa selkeästi määriteltävä ammattimainen lyhytvuokraus
Taloyhtiöt ja monet asukkaat toivovat rakentamislain uuteen pykälään tiukempia rajoituksia asuintalossa tapahtuvaan lyhytvuokraukseen.
– Lakiehdotus ei määritellyt tarpeeksi selkeästi eroa ammattimaisen ja satunnaisen lyhytvuokrauksen välillä. Koska rakentamislaki määrittää viranomaisen toimintaa, olisi nämä määriteltävä laissa, Isännöintiliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Riikka Vaaja korostaa.
– Lakiehdotuksesta puuttuivat myös keinot, miten taloyhtiö pystyy puuttumaan mahdollisiin häiriötilanteisiin, joista ammattimaisesta lyhytvuokraustoiminnasta syntyy.
Tällaisia ovat esimerkiksi meluhaitat.
Rakentamislain lyhytvuokrausta koskeva sääntely voimaan kesällä 2026
Parhaillaan ympäristöministeriön virkamiehet siis työstävät keväisen lausuntokierrokselta saadun palautteen pohjalta uutta versiota lakiehdotuksesta. Sen on tarkoitus lähteä uudelle lausuntokierrokselle ensi kevään aikana.
Rakentamislain uuden pykälän on määrä tulla voimaan kesällä 2026 eli puoli vuotta alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin.
Nopeasti yleistynyttä asuntojen Airbnb-tyyppistä lyhytaikaista vuokrausta ei tähän asti ole säännelty lailla.
Nyt sitä aiotaan säännellä päivittämällä sekä rakentamislakia että asunto-osakeyhtiölakia.