sunnuntai, 22 syyskuun

Ami, Rokka, Hau-Hau ja niin edelleen – koirien puruluita myydään kotoisien suomalaisten brändien alla, mutta moni niistä tulee Kiinasta.

Kaupan hyllyn edessä voi olla vaikeaa tietää, mikä on tuotteen todellinen alkuperä.

Ylen selvityksessä kävi ilmi, että kaikissa pakkauksissa ei mainita valmistusmaata tai edes valmistavan laitoksen tunnusta, joka on Ruokaviraston mukaan pakollinen.

– Tunnus on merkki siitä, että kyseinen laitos on EU-tasolla hyväksytty, sanoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Anna-Kaisa Airaksinen.

Kävimme läpi yhdeksän tutun puruluubrändin etiketit. Niistä kolmessa ei ilmoitettu pakollista laitostunnusta.

Merkintä puuttui Ami- ja Rokka-puruluiden pusseista sekä osasta Tokmannin Real Dog -pakkauksia.

– Virhe tullaan korjaamaan pikaisesti, lupaa Amin omistavan Best Friend Groupin toimitusjohtaja Mika Holappa.

– Aikaisemmissa tämä oli kunnossa, mutta nyt inhimillisen virheen takia kyseiset tiedot ovat jääneet pois, Holappa lisää pahoitellen.

Rokka-puruluista vastaavan VIPstoren toimitusjohtaja Hannakaisa Raiskinmäki lupaa, että tunnus lisätään kuluttajapakkausten seuraaviin eriin. Tunnus löytyy Raiskinmäen mukaan tosin ulommasta pakkauksesta, jossa tuotteet tulevat kauppoihin.

Tokmannin viestintäpäällikkö Maarit Mikkosen mukaan yhtiössä selvitetään, miksi tunnus puuttuu osasta pakkauksia.

Tokmanni ja Rokka käyttävät kumpikin vain yhtä tehdasta, joten alkuperän kerrotaan olevan täysin tiedossa.

Ruokavirasto valvoo etikettien merkintöjä. Jos pakollisia tietoja puuttuu, Ruokavirasto määrää asian korjattavaksi. Erityisasiantuntija Airaksisen mukaan yleensä riittää, että puuttuva merkintä korjataan seuraavaan erään, ellei puute ole vakava.

Missä puruluut tehdään?

Kokosimme taulukkoon, missä tuttuja puruluita valmistetaan. Osalla yhtiöistä on valmistusta sekä Aasiassa että EU:ssa. Näistä EU:ssa valmistettujen luiden raaka-aineetkin ovat EU:sta.

Tokmanni kertoi, että raaka-aineet voidaan tarvittaessa jäljittää eräkohtaisesti.

EU-nahkaa, jos suomalainen ei riitä

Yllä olevasta listasta Avainlippu-tuotteita ovat Oscar, Rauh! sekä Best Friendin Nordic-puruluut, jotka valmistetaan Suomessa. Oscarin ja Rauh! -merkin puruluiden naudanvuota tulee toisinaan muualta EU:sta, valmistajien mukaan saatavuussyistä. Samasta syystä Best Friendin Nordic-puruluiden hevosennahka tulee joskus muualta EU:sta. Sen kauempaa Suomeen ei nahkaa tuoda.

– Haluamme tietyntyyppistä nahkaa, joka sopii täydellisesti puruluihin. Suomalaiset naudannahat eivät riittäisi meidän tuotantoomme, sanoo Rauh!-puruluita valmistavan Ariston toimitusjohtaja Markus Anttila.

Avainlippu ei edellytä raaka-aineiden kotimaisuutta.

Miksi Kiina?

Miksi juuri puruluut tulevat Kiinasta, vaikka saman brändin kuiva- ja märkäruoka tehtäisiin EU:ssa tai Suomessa?

Puruluiden pääraaka-aine on naudan vuota eli nahka. Puruluuteollisuutta on paljon Kiinassa, koska siellä on myös paljon nahkaa käyttävää tekstiiliteollisuutta, avaa Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen. Hau-Hau Champion on Prima Pet Premiumin merkki.

– Nahan paras kerros menee käsilaukkuihin ja auton penkkeihin, halvemmat kerrokset esimerkiksi puruluun raaka-aineeksi.

Nahan rullaaminen ja muotoilu on Pärssisen mukaan käsityövoittoista, ja työvoimakustannukset Euroopassa ovat suuremmat, mikä näkyy kaupassa hinnoissa.

Kaikki Ylelle vastanneet valmistajat kertoivat useista laaduntarkkailukeinoista Kiinan-tehtailla, kuten EU-tason ja Yhdysvaltain standardit täyttävien tehtaiden valinnasta, tarkastuksista tehtailla sekä pistokokeista Kiinan ja Suomen päässä.

Pesäero kevytrulliin

Rokka ja Tokmanni huomauttavat, että heidän puruluunsa valmistetaan Kiinassa eri tehtaassa kuin Hau-Haun tuotevirheestä epäillyt puruluut. Myös Best Friend kertoo, että sen puruluiden nahka on hankittu eri lähteistä kuin epäilyn alla olevien Hau-Haun kevytrullien raaka-aineet.

Moni lisää, ettei Kiina tarkoita huonompaa laatua.

Hau-Haun omistavan Prima Pet Premiumin Pärssinen huomauttaa, että vuositasolla reklamaatioprosentti on vain kaksi promillea, ja siitäkin vain osa koskee tuotteiden laatua.

Nahkaa merten takaa

Laki ei vaadi raaka-aineiden ilmoittamista pakkauksissa. Monissa Aasiassa valmistetuissa puruluissa raaka-aineiden alkuperää ei kerrotakaan.

– Alalle on tyypillistä, että naudan vuotia hankitaan maailmanmarkkinoilta, jolloin yksittäisten tuotantoerien vuotien alkuperä on vaikea jäljittää, sanoo Best Friendin Mika Holappa.

Väriltään vaaleat puruluut usein valkaistaan ja desinfioidaan vetyperoksidilla. Sen käyttö on valmistajien mukaan turvallista, sillä vetyperoksidi hajoaa lämpökäsittelyssä hapeksi ja vedeksi. Muun muassa Hau-Hau, Best Friend ja S-ryhmä kertovat vetyperoksidin käytöstä.

Valkaisun perimmäinen tarkoitus ei ole Holapan mukaan värin muuttaminen, vaan puhdistus ja ylimääräisen rasvan poisto luusta.

Täydennys 5.9. kello 13.58: Lisätty tarkennus, että juttu käsittelee vain puruluita. Vaikka puruluut tulisivat Kiinasta, se ei tarkoita, jutun brändien kuiva- ja märkäruoka valmistetaan EU:ssa tai osa Suomessa.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version