tiistai, 8 lokakuun

Aivovuoto on Israelissa kasvava ongelma. Samaan aikaan ultraortodoksijuutalaisten määrä suhteessa maallistuneeseen väestöön kasvaa.

Israelissa on käynnissä iso väestöllinen muutos, johon terrorijärjestö Hamasin hyökkäys Israeliin vuosi sitten 7. lokakuuta on osaltaan vaikuttanut.

Maallistuneen keskiluokan usko Israelin tulevaisuuteen horjuu, kun turvallisuustilanne Lähi-idässä heikkenee. Myös tyytymättömyys hallituksen politiikkaan ja Israelin tapaan käydä sotaa Gazassa sekä pääministeri Benjamin Netanjahun oikeuslaitosuudistukset saavat ihmisiä lähtemään maasta.

Koulutettua eliittiä eli esimerkiksi lääkäreitä, asiantuntijoita ja professoreita muuttaa pois Israelista, kirjoittaa brittisanomalehti The Guardian.

Samaan aikaan ultraortodoksijuutalaisten määrä suhteessa maallistuneeseen väestöön kasvaa.

Kitka maallistuneen ja ääriuskonnollisen väestön välillä kasvaa

The Guardianin mukaan muuttoliikkeen laajuutta on vaikea arvioida, mutta esimerkiksi israelilainen sanomalehti Haaretz arvioi vuonna 2023 juuri ennen Hamasin hyökkäystä, että Netanjahun oikeuslaitosuudistusten aikana Israelista lähti 30 000–40 000 ihmistä.

Netanjahun lakiuudistus kasvattaa poliitikkojen vaikutusvaltaa oikeuslaitokseen.

Times of Israel -lehti kertoi elokuussa 2023, että laajassa kyselyssä kolmasosa nuorista israelilaisista lääkäreistä kertoi suunnittelevansa muuttoa pois maasta muun muassa poliittisten ja taloudellisten syiden vuoksi.

Times of Israelin tietojen mukaan viime vuoden heinä-lokakuussa 34 500 israelilaista lähti pysyvästi maasta.

Hamasin hyökkäyksen jälkeen lokakuussa 2023 maastamuutto kiihtyi hetkellisesti. Pelkästään lokakuussa 2023 Israelista lähti 12 300 ihmistä.

9,5 miljoonan asukkaan Israelissa luku voi vaikuttaa pieneltä, mutta edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna muutos on merkittävä. Lokakuussa 2022 Israelista lähti 3 200 henkeä.

Lähtijöiden määrän kasvu hidastui loppuvuodesta 2023. Marraskuun 2023 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana ainakin 30 000 israelilaista lähti pysyvästi maasta.

Lähtijöistä enemmistö on niin kutsuttuja maallistuneita juutalaisia.

Nuorista ultraortodoksijuutalaisista ei ole ylläpitämään Israelia innovaatioveturina

Myös muut kuin pääministeri Netanjahun arvostelijat ovat kiinnittäneet huomiota ilmiöön.

Netanjahun hallituksen kansallisen talousneuvoston entinen neuvonantaja Eugene Kandel ja asiantuntija Ron Tzur varoittavat laatimassaan raportissa, ettei Israel pysty säilymään itsenäisenä juutalaisvaltiona tulevina vuosikymmeninä, mikäli se jatkaa nykyistä politiikkaansa.

Tzurin ja Kandelin mukaan Israel on vaarassa menettää sitä osaa väestöstään, joka on ollut rakentamassa maan teknologiamenestystä sekä laadukkaita kouluja ja terveydenhuoltoa. Israelissa innovaatioista vastaa pieni joukko ihmisiä, joiden maastamuuton merkitys on valtava, Tzur ja Kandel kirjoittivat The Guardianin mukaan.

Vuonna 2015 noin 45 prosenttia Israelin juutalaisväestöstä määritteli itsensä sekulaareiksi eli maallistuneiksi juutalaisiksi. Väestöennusteiden mukaan tämän ryhmän osuus koko väestöstä pienenee suhteessa muuhun väestöön.

Väestöennusteet osoittavat, että ortodoksijuutalaisten osuus väestöstä kasvaa. Vuonna 2042 ultraortodoksijuutalaisten osuus väestöstä nousee samalle tasolle kuin Israelin arabien.

Yksi selitys kehitykselle on se, että ultraortodokseilla on keskimäärin enemmän lapsia.

Britanniassa ja Israelissa tehdyn selvityksen mukaan vanhoilliset ortodoksijuutalaisnaiset saavat keskimäärin 6-7 lasta, kun taas muiden Israelin juutalaisten lapsiluku on noin 1-3 lasta naista kohden.

Ultraortodoksinen väestö Israelissa on hyvin nuorta. Noin 60 prosenttia Israelin ultraortodokseista on alle 20-vuotiaita. Koko väestön vastaava luku on 31 prosenttia.

Kandel ja Tzur kuitenkin antavat ymmärtää, ettei ultraortodoksinuorista ole ylläpitämään Israelia innovaatioveturina, sillä monet heistä eivät opiskele matematiikkaa tai luonnontieteitä tai edes puhu englantia.

Uskonnollisten konservatiivien määrän kasvu tekee elämästä vaikeaa erityisesti sekulaareille juutalaisille, Kandel ja Tzur varoittavat.

Venäläiset suurin maahanmuuttajaryhmä

Israeliin myös muutetaan ulkomailta. Suurin maahanmuuttajaryhmä ovat venäläiset.

Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 aiheutti maahanmuuttoaallon Israeliin. Vuonna 2023 venäläisiä muutti Israeliin noin 46 000. Vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana Israeliin muutti noin 8 000 venäläistä.

Juutalaisia ja Israelin passin haltijoita asuu ympäri maailmaa. Hamasin hyökkäyksen jälkeen monet ovat halunneet muuttaa Israeliin.

Esimerkiksi juutalaisten muuttoa Ranskasta edistävän järjestön mukaan yli 3 000 ihmisen odotetaan muuttavan Ranskasta Israeliin tämän vuoden aikana.

Muuttohaluja lisää antisemitismin nousu Euroopassa. Israelin Gazassa aloittaman maahyökkäyksen jälkeen suhtautuminen juutalaisiin on joissakin Euroopan maissa muuttunut.

Muun muassa joissakin Israelin toimia vastustaneissa mielenosoituksissa on esiintynyt antisemitististä retoriikkaa. Antisemitismin nousua on havaittu ainakin Ranskassa, Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Belgiassa.

Jaa.
Exit mobile version