Kunnallisveroa maksetaan vain yli 18 000 euron ansiotuloista, pääomatuloista sitä ei tarvitse maksaa lainkaan. Eniten kunnallisveroa kertyy pääkaupungissa.
Kaikkien kunnan asukkaiden ei tarvitse maksaa kuntaveroa, vaikka he käyttävät kunnan palveluita.
Kuntavero kertyy ainoastaan ansiotuloista, kun ne ylittävät 18 000 euroa vuodessa. Jos verovelvollinen saa ainoastaan pääomatuloja, hänen ei tarvitse maksaa lainkaan kuntaveroa. Ylen verokone näyttää verotiedot vuoden 2023 suurituloisimmilta.
– Verolain säännöt mahdollistavat sen, että jos henkilöllä on vain pääomatuloja, kunta ei saa niistä verotuloja, Verohallinnon lakiasioiden johtaja Matti Merisalo sanoo.
Jokainen kuntalainen kuitenkin hyödyntää kuntaverokertymää. Kunta käyttää verotulojaan muun muassa koulutukseen ja katujen ja teiden ylläpitoon.
Osa suurituloisista maksaa kuntaveroa
Tänään julkaistuissa vuoden 2023 verotiedosta käy ilmi, että eniten kuntaveroa Uudellamaalla maksoi Woltin perustajajäsen Mikko Kuusi. Hänen kuntavero-osuutensa oli yli kolme miljoonaa euroa.
Suurituloisista Peter Snellman sai yli 30 miljoonaa euroa pääomatuloa, mutta koska hän ei saanut ansiotuloa, hän ei maksanut kuntaveroa ollenkaan.
Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Suomessa on 61 kovatuloista, jotka eivät ole maksaneet kymmenenä viime vuotena lainkaan kuntaveroa. Suurin osa näistä henkilöistä on rahakkaiden sukujen perijöitä.
Kuntaliitto toivoisi, että myös pääomatulot saatettaisiin kuntaveron piiriin, mutta muistuttaa samalla, että useat henkilöt, jotka eivät maksa kuntaveroa, tilittävät kuntiin yhteisöveroa yritystensä kautta.
Kunnallisveroissa suuria eroja
Kunnanvaltuusto vahvistaa tuloveroprosentin, joka vaihtelee eri kunnissa. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla verokertymä on suuri, koska asukkaita ja verokantaa on paljon.
Helsingin kunnallisveroprosentti on 5,3 tänä vuonna. Vuonna 2024 korkein kunnallisveroprosentti Manner-Suomessa on Halsualla, jossa kunnallisveroa kerätään 10,8 prosenttia. Vastaavasti matalin 4,4 prosenttia kerätään Kauniaisissa.
Aikaisemmin kunnallisvero oli yleensä noin 20 prosentin luokkaa. Sote-uudistuksen myötä kuntien tuloveroprosentteja alennettiin, kun sote-palveluita alettiin maksaa valtion veroista.
Korjattu 7.11.2024 klo 19.32: Kuntaveroa maksamattomat 61 kovatuloista löytyy koko Suomesta, ei Uudeltamaalta. Korjattu oikea linkki Helsingin Sanomien artikkeliin.
Korjattu 7.11.2024 klo 20.44: ”Jokainen kuntalainen kuitenkin hyödyttää kuntaverokertymää” korjattu muotoon ”Jokainen kuntalainen kuitenkin hyödyntää kuntaverokertymää”.