sunnuntai, 19 toukokuun

Hallituksen ohjausta kannattavat keskustan Markus Lohi ja perussuomalaisten Sara Seppänen. Perusteluina on valtiolta tuleva rahoitus ja vuokralääkäreiden aiheuttamat kustannukset.

Yle kysyi Lapin kansanedustajilta, pitäisikö hallituksen ohjata hyvinvointialueita isoissa päätöksissä. Lapista kyselyyn vastasi neljä kansanedustajaa: Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Sara Seppänen (ps.), Heikki Autto (kok.) sekä Markus Lohi (kesk.).

Sen sijaan Katri Kulmuni (kesk.) ja Kaisa Juuso (ps.) eivät vastanneet kyselyyn.

Kyselyyn vastanneista Seppänen ja Lohi kannattivat hallituksen ohjausta hyvinvointialueille, Ojala-Niemelä ja Autto taas olivat hallituksen ohjausta vastaan.

Kokoomuksen Heikki Autton mukaan on liian aikaista sanoa, kykenevätkö hyvinvointialueet tekemään itsenäisesti tarvittavat päätökset talouden tasapainottamiseksi.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hyvinvointialueet ovat tarttuneet päättäväisesti vaativaan tehtäväänsä löytää keinot palveluiden tuottamiseksi myös talouden näkökulmasta kestävällä tavalla. Näin ollen valtiovallan ei pidä turhaan puuttua alueiden harkintaan palveluiden järjestämisestä, Autto kommentoi.

Keskustan Markus Lohi taas toteaa, että hyvinvointialueiden rahoituksen hoitava valtio ei voi sallia avointa piikkiä suurten investointien osalta.

– Valtion pitää myös tukea alueita uudistamaan palveluita eikä kuristaa niitä kohtuuttomilla talousleikkauksilla.

SDP:n Johanna Ojala-Niemelän mukaan hyvinvointialueille tulisi säästöpaineiden sijaan antaa työrauha, jotta ne voivat tehdä tarpeelliset rakenteelliset uudistukset. Ojala-Niemelän mielestä olisi ollut parempi, jos hallitus ei olisi puuttunut sairaalaverkkoonkaan.

– Olisin toivonut, ettei sairaalaverkkoa olisi linjattu valtiovallan taholta, vaan Lapin hyvinvointialue olisi saanut itse päättää tarkoituksenmukaisesta työnjaosta.

Perussuomalaisten Sara Seppänen kannattaa Lohen tapaan hallituksen ohjausta hyvinvointialueille.

– Esimerkiksi vuokralääkärien kustannusten räjähdysmäinen kasvu tulee saada kuriin valtion ohjauksella, Seppänen vastaa.

Lapissa edessä 100 miljoonan leikkaukset

Lapin hyvinvointialueen valtuusto on päättänyt, että lappilaisten sosiaali- ja terveyspalveluja leikataan noin sadalla miljoonalla eurolla. Sopeutus on noin kymmenen prosenttia hyvinvointialueen budjetista.

Päätösten toteutuessa Lapissa on vuoden vaihtuessa yksi sairaala, joka toimii kahdessa kaupungissa: Kemissä ja Rovaniemellä. Sairaalaan on tulossa vain yksi leikkausjono, ja synnytykset keskitetään Rovaniemelle.

Hallitus teki kehysriihessä Lapin sote-palveluihin vaikuttavia päätöksiä. Niiden myötä Kemistä lopetetaan myös raskaammat, ympärivuorokautista valmiutta vaativat leikkaukset. Kevyemmät päiväkirurgiset leikkaukset ja erikoissairaanhoidon poliklinikkapalvelut voivat jatkua Kemissä.

Lapista aiotaan myös sulkea vuodeosastot seitsemässä kunnassa eli Pelkosenniemellä, Sallassa, Utsjoella, Kolarissa, Posiolla, Tervolassa ja Simossa. Lakkauttamisilla tavoitellaan noin 6,2 miljoonan euron säästöjä.

Lisäksi Lapin hyvinvointialueelta vähennetään 300 ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, jotka korvataan kotiin tuotavilla palveluilla ja yhteisöllisellä asumisella. Ratkaisulla pyritään noin 5,7 miljoonan euron säästöihin.

Säästöjä etsitään myös toiminnan tehostamisesta. Esimerkiksi ostopalvelusopimusten perkaamisella ja päällekkäisyyksien poistamisella tavoitellaan noin 7,1 miljoonan euron säästöjä. Lisäksi työntekijöiden sairauspoissaoloja vähentämällä on tarkoitus säästää noin 6,6 miljoonaa euroa.

Jaa.
Exit mobile version