perjantai, 21 maaliskuun

Lohien ensimmäisenä vaellusvuotenaan Itämeressä syömä runsasrasvainen kalaravinto voi heikentää niiden eloonjäämistä ja vähentää kudulle palaavien lohien määrää.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kutulohien määrän väheneminen Tornionjoella ja Simojoella voi liittyä niiden syömään liian rasvaiseen kalaan ja erityisesti kilohailiin. Pienet silakat ovat nuorille lohille parempaa ruokaa kuin kilohailit. Kilohaileissa on nuorten lohien kasvun kannalta liikaa rasvaa suhteessa proteiiniin.

Liian rasvainen ravinto aiheuttaa tiamiininpuutosta ja heikentää nuorten lohien kasvua ja eloonjäämistä. Osa nuorista lohista kuolee jo meressä liian rasvaisen ruuan vuoksi.

Filosofian tohtori Marja Keinäsen mukaan tämä saattaa selittää vuoden 2023 nousulohien määrän romahtamisen.

– Vuonna 2021 kuoriutunut silakkavuosiluokka oli poikkeuksellisen pieni ja kilohailien määrä suhteessa 0-vuotiaiden silakoiden määrään oli tutkimusjakson suurin. Tämä saattoi aiheuttaa vuonna 2023 nousulohien määrän romahduksen, sanoo Keinänen.

Keinäsen mukaan nuoret lohet ovat selviytyneet meressä hyvin niinä vuosina, jolloin Itämeren pääaltaassa on ollut runsaasti 0-vuotiasta, samana kesänä kuoriutunutta silakkaa ja niukasti edellisvuosien nuorehkoa kilohailia.

Kilohailin osuus itämeren pääaltaassa on suuri

Itämeren pääaltaassa kilohailin osuus on ollut silakkaa suurempi 1990-luvulta lähtien. Tämä on ongelma, sillä ensimmäisenä vaellusvuotenaan pääaltaassa lohet tarvitsevat saaliikseen saman vuoden silakkaa nuorehkon kilohailin sijaan, toteaa Luken tutkija Jukka Pönni

– Onkin tärkeää, että pientä silakkaa on eteläisessä Itämeressä tarpeeksi, jotta nuoret lohet selviävät jokiin nouseviksi lohiksi, toteaa Pönni.

Jaa.
Exit mobile version