lauantai, 28 joulukuun

Opiskelija-asuntolat ovat joutuneet paikoin puuttumaan siihen, että ulkomaalaiset opiskelijat ovat tuoneet soluasuntoihin ja yksiöihin perheenjäseniään tai kavereitaan asumaan. Usein tilanteet ovat tulleet yllätyksenä vuokranantajille.

Ongelmia on syntynyt esimerkiksi Itä-Suomessa ja Pirkanmaalla, missä ohjeita on nyt jouduttu täsmentämään ja tiedotusta lisäämään.

Opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen sanoo, että ilmiö on yleistynyt tämän syksyn aikana.

Soluasuntoihin on tuotu Itä-Suomessa joko perheenjäseniä tai kavereita asumaan vakituisesti.

– Yksi kun saa asunnon, sinne majoitetaan useampi, Ojalainen sanoo.

Tilanteet paljastuvat vuokranantajille, kun kämppikset ilmoittavat niistä.

Soluhuoneissa on tullut ongelmia esimerkiksi vessa- ja suihkuvuorojen tai keittiöiden jakamisen kanssa.

Pirkan Opiskelija-asunnot POASin asiakaspalveluesimies Verna Rantala kertoo, millaisia tilanteita on tullut eteen vuosien aikana.

– Ehkä räikeimpiä on se, kun on menty asuntoon huoltokäynnille ja huomattu, että soluhuoneessa on kymmenen patjaa lattialla. Se kertoo siitä, että aika haastava on asumistilanne ollut, kun on päädytty siihen, että nukutaan vierivieressä lattialla.

Huoneessa ei ollut mitään muita kalusteita.

Osa tilanteista paljastuu jo hakuvaiheessa

Yksiöihin saattaa pyrkiä neljä asukasta tai enemmänkin, sillä lapsia voi olla perheessä useita.

– Varmasti yksiöissä asuu nyt enemmän ulkomaalaistaustaisia perheitä kuin ennen, vahvistaa POASin toimitusjohtaja Timo Jokinen.

Samaa sanoo Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

– Kansainväliset opiskelijat ovat hakuvaiheessa saattaneet hakea yksiötä. Ennen vuokrasopimuksen tekemistä on onneksi selvinnyt, että asuntoon onkin tulossa perhe.

Näissä tapauksissa heille tarjotaan perheasuntoa.

Soluasunnoissa asumiseen puututaan

Perheenjäseniä ei voi kieltää lähtökohtaisesti majoittumasta yksiöön. Sen sijaan soluasunnoissa tämä on kiellettyä.

– Jokaisella asukkaalla on oikeus kotirauhaan, ja soluasunnossa yhteiset tilat jaetaan muiden asukkaiden kanssa. Tästä johtuen soluasunnoissa ei ole sallittua majoittaa perheenjäseniä tai muita vieraita edes väliaikaisesti, Jokinen sanoo.

Asukasta muistutetaan ensin ystävällisesti. Sen jälkeen voidaan antaa varoitus ja viimeisenä keinona on purkaa vuokrasopimus.

– Sopimuksen purkuihin ei ole vielä jouduttu, Jokinen sanoo.

Liian pieni budjetti

Ulkomaalaisten opiskelijoiden käsitys vuokrista voi olla epärealistinen.

– Kaikki eivät tiedä Suomen kustannustasoa. Budjetti saattaa olla soluun 150 euroa kuussa ja perheellä 300 euroa kuukaudessa, kertoo Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen.

Todellinen kustannus voi olla ainakin kaksinkertainen.

Opiskelijat ovat saattaneet yllättyä myös siitä, että töitä voi olla hankala saada ja kustannustaso Suomessa on kohtuullisen korkea.

– Harmillisinta näissä tilanteissa on se, että meitä syytetään suoraan siitä, ettei sopivaa asuntoa löydy. Asunnonhakijoiden epätoivo näkyy siinä, että he kuvaavat joutuvansa kadulle ja pahimmillaan elämällä ei olisi enää mitään merkitystä, jos he eivät saa asuntoa, POASin Timo Jokinen sanoo.

Kyse on Kirsi Kosken mukaan osittain myös kulttuurieroista. Ulkomaalaiset opiskelijat ovat tottuneita vähiin neliöihin.

Verna Rantala perää oppilaitosten vastuuta.

– Toivoisin, että osana korkeakoulujen ja oppilaitosten liiketoimintaa mietittäisiin myös näitä ihmiskohtaloita. Kun ihmisiä tähän maahan tuodaan, pidettäisiin huolta siitä, että heille löytyy katto pään päälle.

Osa joutuu maksamaan lukukausimaksuja

Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä on tuplaantunut Suomessa. Ulkomaan kansalaisia oli Suomessa opiskelemassa vuonna 2022 perusasteen jälkeen 64 600, joka on 8 prosenttia kaikista opiskelijoista.

Lukukausimaksujen määrä riippuu koulusta ja tutkinnosta.

Valtioneuvosto kertoi vuonna 2022, että yleisimmät yksittäiset lukukausimaksut EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville olivat ammattikorkeakouluissa 6 000 ja 8 000 euroa sekä yliopistoissa 8 000, 10 000 ja 12 000 euroa.

Hallitus esittää, että EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille olisi jatkossa täydet lukukausimaksut englanninkielisissä koulutusohjelmissa.

Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen muistuttaa, että suuri osa opiskelijoista maksaa vuokransa ja noudattaa pelisääntöjä.

– Pieni osa pilaa kaikkien maineen, mutta ei pidä leimata kaikkia, Ojalainen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version