perjantai, 20 syyskuun

Kokoomuksen kansanedustaja, Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg ei vastannut kysymykseen ydinaseharjoitukseen osallistumisesta tiistain A-studiossa.

Suomen osallistuminen Naton lokakuussa järjestettävään ydinaseharjoitukseen on herättänyt paljon keskustelua viime viikkoina, kun poliitikot ovat kommentoineet asiaa kierrellen.

Tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista pitää kysymystä Suomen osallistumisesta selvänä.

– Jos tähän nimenomaiseen harjoitukseen osallistuu, niin silloin osallistuu ydinaseharjoitukseen, Lavikainen sanoo Ylelle puhelinhaastattelussa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että Suomi osallistuu Naton harjoitukseen, mutta ei eritellyt millä tavalla.

Seuraavan tiistain A-studiossa kokoomuksen kansanedustaja, Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg oudoksui toimittaja Petri Raivion kysymystä ydinaseharjoitukseen osallistumisesta.

Harjoituksessa on monenlaisia rooleja aina ilmatuen antamisesta ruokahuoltoon.

Lavikaisen mukaan sillä, missä roolissa harjoitukseen ottaa osaa, ei muuta sitä, että maa osallistuu silloin ydinaseharjoitukseen.

Nato kommentoi Ylelle aiemmin syyskuussa ydinaseharjoitusta yleisellä tasolla ja kertoi tuolloin, että osallistujalista elää usein vielä lähempänä harjoitusta.

Suomen presidentinkanslia tai puolustusministeriö eivät myöskään halunneet kommentoida asiaa Ylelle syyskuun alkupuolella.

Lavikainen ei näe, että ydinaseharjoituksesta käyty keskustelu Suomessa olisi ollut erityisen vaikeaa, mutta se ei pelkojen ja vääränlaisten mielikuvien takia aina perustu faktatietoon.

Lavikaisen mukaan ydinaseet herättävät ymmärrettävästi poliittista keskustelua, koska ydinasepelotteen sotaa estävä vaikutus ei ole aina selvää kaikille ja koska äärimmäisen pelotteen välineinä ne myös herättävät ihmisissä huolta.

Tutkija: Suomen ilmavoimilla tärkeä rooli harjoituksessa

Vuosittaisen Steadfast Noon -nimellä tunnetussa harjoituksessa harjoitellaan Yhdysvaltain Eurooppaan sijoittamien ydinpommien käyttöä. Harjoituksessa ei kuitenkaan liikutella oikeita ydinaseita.

Brittiläisen ilmailualan julkaisun Key Aeron tietojen mukaan Suomesta harjoitukseen osallistuisi Hornet-hävittäjä.

– Suomen ilmavoimien rooli on Naton piirissä melko tärkeä, koska kovin monella Nato-maalla ei ole ilmavoimia, jotka kykenevät hoitamaan roolin todella hyvin, Lavikainen sanoo.

Suomen kohdalla osallistumisessa ei ole kyse vain solidaarisuuden osoittamisesta, vaan Naton ydinasepelotteen uskottavuus hyötyy niistä, Lavikainen toteaa.

– Suomi voi oikeasti antaa panoksen siihen, miten ydinasepelotteesta viestitään Venäjän suuntaan, koska sillä on suorituskykyiset ilmavoimat ja osaamista Venäjän ilmapuolustuksen vaikutuspiirissä toimimisesta.

Jaa.
Exit mobile version