perjantai, 11 lokakuun

Konkurssipesä harkitsee uusien myyntineuvotteluiden avaamista, ellei kauppahintaa pian saada.

Itärajan Zsar-ostoskylästä tehdyt kaupat on peruttava, mikäli myyntihintaa ei pian kuulu, sanoo Zsarin konkurssipesän hoitaja, asianajaja Matti Manner.

Konkurssiin vuonna 2022 menneen ostoskylän myynnistä päästiin sopuun suomalaisen yksityishenkilön kanssa elokuussa, mutta kauppahinnan maksu on jo useita viikkoja myöhässä.

– Tilanne ei ole ollenkaan mieluisa, kun sovituista selkeistä ehdoista ja aikatauluista ei pidetä kiinni, sanoo Manner.

Konkurssipesän hoitaja ja kohteen velkojat harkitsevat jo kaupoista vetäytymistä.

– Emme voi odottaa loputtomiin kauppasumman maksamista. Voimme joutua pian perumaan kaupat, mikäli summaa ei kuulu, sanoo Manner.

Virolahdella lähellä Vaalimaan rajanylityspaikkaa sijaitseva Zsar valmistui vuonna 2018. Sen asiakaskuntana olivat silloin etenkin venäläiset ostosmatkailijat.

Myyntineuvottelut avataan jälleen?

Kauppahintaa ja ostajan nimeä ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen. Matti Mannerin mukaan konkurssipesä voisi perua kaupat vaikka saman tien maksun myöhästymisen takia.

– Olen kuitenkin viimeksi tällä viikolla puhunut ostajan edustajan kanssa ja hän vakuuttaa yhä kaiken olevan kunnossa, sanoo Manner.

Vaihtoehtona on paluu myyntineuvotteluihin muiden kiinnostuneiden kanssa, joita Mannerin mukaan on yhä olemassa.

Mannerin mukaan yksi syy maksun myöhästymiselle voi olla liian myöhään aloitettu yhtiön perustaminen. Ostaja on kertonut aiemmin perustavansa yhtiön Zsarin hallinnoimista varten.

Manner ei osaa tarkasti sanoa, kuinka kauan rahoja vielä aiotaan odottaa, mutta pian lähestytään hetkeä, jolloin kaupat on peruttava.

Oma säästöpankki on suurin velkoja

Koronapandemia ja myöhemmin Venäjän aloittama Ukrainan sota veivät Zsar-ostoskylän liiketoiminnan edellytykset. Lopulta Suomi sulki itärajan rajanylityspaikat kokonaan loppuvuodesta 2023.

Konkurssipesän suurin velkoja on Lappeenrannassa pääkonttoriaan pitävä Oma säästöpankki. Pantin arvoksi on määritelty 22,1 miljoonaa euroa.

Pankki on ensimmäinen velkojista, joka saa rahojaan takaisin ostoskylän myynnistä.

Pankki on nyt vajaan kahden vuoden ajan maksanut kiinteistön ylläpidosta yli 10 000 euroa kuukaudessa, jotta rakennukset ja alue pysyvät myyntikunnossa.

Meinasi mennä kaupaksi pilkkahintaan

Konkurssipesä pani Zsarin huutokauppaan vuonna 2023. Korkein tarjous oli 70 000 euroa. Hinta oli konkurssipesän hoitajalle ”äärimmäinen pettymys”.

Huutokaupan jälkeen ilmaantui kuitenkin uusia ostajaehdokkaita. Ehdokkaat kävivät paikan päällä katsomassa rakennuksia.

Konkurssipesänhoitaja on neuvotellut ehdokkaiden kanssa, ja yhden kanssa kaupat syntyivät. Nyt vain maksu prameasta ostoskylästä uupuu.

Ostoskylän vieressä olevan Vaalimaan raja-aseman kautta Suomeen saapui vielä viime vuosikymmenellä satojatuhansia venäläisiä ostosmatkailijoita.

Katso alla olevista videosta mitä käyttöä paikalliset visioivat rakennukselle:

Jaa.
Exit mobile version