sunnuntai, 30 kesäkuun

Hallinto-oikeus kumosi menettelyvirheeseen vedoten Oulun kaupunginjohtajan tekemän päätöksen, jossa hylättiin Kalevan tietopyyntö. Tietopyyntö liittyi virkamiehen varoitukseen.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on palauttanut Oulun kaupunginjohtajalle uudelleen käsiteltäväksi tietopyynnön, jonka sanomalehti Kaleva teki keväällä 2023 silloisen yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin saamaan varoitukseen liittyen. Aiheesta uutisoi ensimmäisena sanomalehti Kaleva.

Kaupunki päätti tuolloin, 6. maaliskuuta 2023, olla luovuttamatta lehden pyytämiä sisäisiä sähköpostiviestejä vedoten siihen, etteivät tietopyynnössä tarkoitetut viestit olleet sen hallussa julkisuuslaissa tarkoitetulla tavalla.

Oikeus on kumonnut nyt tämän kaupungin päätöksen. Oulun kaupunginjohtajan on käsiteltävä asia uudelleen ja myös vielä arvioitava, olivatko viestit ja muut asiakirjat luovutettavissa julkisuuslain perusteella.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan asiassa oli tapahtunut menettelyvirhe.

Oikeus muistuttaa, että viranhaltijoiden henkilökohtaisillakaan virkatehtäviin liittyvillä sähköpostitileillä olevat viestit eivät automaattisesti ole julkisuuslain ulkopuolella. Siitäkään huolimatta, vaikka niitä ei olisi merkitty asiakirjarekisteriin tai arkistoitu.

Jokaisen asiakirjan julkisuus olisi pitänyt lain mukaan tarkastella erikseen, oikeus linjasi. Oulun kaupunki ei kuitenkaan hallinto-oikeudelle antamassaan selvityksessä ollut arvioinut viestien ja muiden asiakirjojen sisältöä suhteessa julkisuuslakiin.

Alun perin Oulun kaupunki kieltäytyi toimittamasta viestejä myöskään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle, mutta taipui siihen uhkasakon uhalla määräaikaan 31. maaliskuuta mennessä. Tämänkin jälkeen oikeus katsoi, että viestien laajuus ei ollut riittävä, ja harkitsi toista uhkasakkoa.

Lopulta Oulun kaupunki luovutti entisen yhdyskuntajohtajan saamaa varoitusta koskevan aineiston oikeudelle kokonaisuudessaan. Kaupunki julkaisi tästä myös erillisen tiedotteen.

Jaa.
Exit mobile version