sunnuntai, 22 syyskuun

Polttopullot löytyivät Pateniemen ja Herukan alueelta. Samalta alueelta on löydetty myös omatekoisia pullopommeja muutama päivä aiemmin.

Anni Kavander,

Roosa Sarajärvi

Poliisi sai eilen perjantaina ilmoituksen omatekoisista polttopulloista Oulussa.

Lasiset polttopullot löytyivät Pateniemen ja Herukan alueelta, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisin mukaan pulloissa oli sisällä palavaa nestettä ja sytykettä.

Rikosylikonstaapeli Tommi Pasma Oulun poliisista kertoo, että tapahtumapaikalta tavoitettiin joitain nuoria, mutta ei niitä, ketkä olisivat olleet kyseisten polttopullojen takana.

Vain muutama päivä aikaisemmin poliisi löysi samalta alueelta omatekoisia pullopommin kaltaisia pulloja, jotka ovat sisältäneet puhdistusainetta. Poliisin saamien tietojen mukaan omatekoiset esineet on jätetty alueelle nuorten henkilöiden toimesta.

Toiminta herättää poliisissa huolta.

– Omatekoiset polttopullot ja pullopommit ovat äärimmäisen vaarallisia, ja voivat palaessaan tai räjähtäessään aiheuttaa vakavia vammoja niitä tekeville sekä alueella liikkuville, poliisin tiedotteessa todetaan.

Rikosylikonstaapeli Tommi Pasma neuvoo, että mikäli sivullinen löytää räjähtämättömän tai jo räjähtäneen esineen, täytyy siitä pysyä riittävän etäällä, mielellään yli kymmenen metrin päässä ja ilmoittaa esineestä hätäkeskukseen. Esinettä ei pidä mennä koskemaan, koska siinä voi olla syövyttäviä aineita.

Pasma kertoo, ettei asiasta ole tehty rikosilmoitusta. Mikäli vastaavasta toiminnasta kuitenkin aiheutuisi konkreettista vaaraa sivullisille, poliisi voisi tutkia tapausta esimerkiksi rikosnimikkeillä vaaran aiheuttaminen tai varomaton käsittely.

Vaaran aiheuttamisesta tekijä voi saada sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas varomattomasta käsittelystä sakkoja tai puoli vuotta vankeutta.

Rikosylikonstaapeli muistuttaa, että vaikka alle 15-vuotiaalle ei tule rikosoikeudellista seuraamusta, on hän korvausvelvollinen aiheuttamistaan vahingoista.

Pullopommeista havaintoja myös Haukiputaalla

Myös Oulun Haukiputaalla, joka sijaitsee Pateniemestä reilu kymmenen kilometriä pohjoiseen, on havaittu nuorison omatekoisia pullopommeja.

Haukiputaan Länsituulen koulusta lähetettiin perjantaina oppilaiden huoltajille Wilma-viesti, jossa kerrottiin, että Haukiputaan alueella on tehty havaintoja nuorten huolestuttavasta käyttäytymisestä.

Viestissä kerrotaan, että noin 12–17-vuotiaat nuoret ovat käyttäneet Haukiputaan K-kaupan takana sijaitsevan leikkipuiston aluetta kokoontumispaikkana ja aiheuttaneet häiriötä muun muassa sotkemalla paikkoja, käyttämällä päihteitä ja ajelemalla mopoilla.

Tämän lisäksi leikkipuiston lähellä on räjäytelty pullopommeja.

Länsituulen koulun väki ja alueen lasten ja nuorten parissa työskentelevät henkilöt muistuttavat huoltajia lasten ja nuorten kotiintuloajoista sekä suosittelevat huoltajille pistäytymistä nuorten suosimissa vapaa-ajan viettopaikoissa.

Juttua täydennetty 21.9.2024 kello 13:45 rikosylikonstaapeli Tommi Pasman kommenteilla sekä tiedoilla Haukiputaan Länsituulen koulun Wilma-viestistä.

Jaa.
Exit mobile version