keskiviikko, 26 kesäkuun

Rautalampilaisten yrittäjien mukaan kieltomerkit pelottavat pois asiakkaita. Ulkomaalaisille kunta suosittelee sanakirjan käyttöä, jotta he ymmärtävät lisäkilpien tekstit.

Rautalammin teknisen johtajan Ari Lindgrenin mukaan kaikki alkoi kirkonkylän ”julmetusta autorallista”.

– Aivan päätöntä kaahailua pienillä teillä, joilla on koululaisia ja kaikkea kevyttä liikennettä, Lindgren kertoo.

Syyllinen oli mopoilla ja autoilla liikkuva nuoriso, jonka tarpeettoman ajamisen kunta halusi laittaa kuriin.

Ratkaisu löytyi ajokieltomerkeistä, jotka tekninen lautakunta päätti keväällä laittaa keskustan pääväylältä erkanevien sivuteiden alkuun. Liikennemerkeissä on lisäkilpi, jossa ajaminen sallitaan kiinteistölle.

Kolme kylttiä katosi, yrittäjät asialla

Noin 3 000 asukkaan Rautalammin keskustaan asennettiin runsaat 20 kieltomerkkiä. Nyt merkkejä on kolme vähemmän, sillä paikalliset yrittäjät kävivät poistamassa ne omine lupineen.

– Merkit haittasivat meidän liiketoimintaamme, selittää Joni-Matti Kuikka, toinen merkit poistaneista yrittäjistä.

Kuikka pyörittää Rämäkkä Holidays -matkailukeskusta. Hänen mukaansa osa asiakkaista ei uskaltanut uhmata kieltomerkkiä, vaikka siinä lisäkilpi olikin.

– Varsinkin vanhemmat ja hyvin lainkuuliaiset ihmiset jättivät mieluummin tulematta, etteivät vahingossakaan rikkoisi lakia, Kuikka sanoo.

Sepon Kalusteen toimitusjohtaja Ismo Noronen on huomannut saman ilmiön. Hän kertoo asiakkaitten ihmettelevän, miksi yrityksen pihalle ei saa ajaa.

– Jotkut ovat jopa jättäneet auton kantatien varten ja kävelleet perille, Noronen kertoo.

Myös Noronen oli mukana poistamassa liikennemerkkejä.

Kunnan tekninen johtaja: ”Sanakirja käteen”

Norosen mukaan tilanne on ongelmallinen erityisesti tavarantoimittajille, joita käy tehtaalla viikoittain. Ulkomaiset kuljettajat eivät osaa lukea lisäkilvessä olevaa suomenkielistä tekstiä.

Kunnan tekniseltä johtajalta ei heru asiassa myötätuntoa.

– Siinä vaiheessa pitää ottaa suomi–muu maa–suomi -sanakirja käteen, Lindgren heittää.

Hänen mukaansa kunnassa ei tässä asiassa mietitä kansainvälisyyttä, sillä ”sittenhän kaikki infotaulut pitäisi olla vähintään englanniksi”.

– Ei tätä ole ajateltu siltä kantilta.

Yrittäjät ilmiantoivat itsensä

Joni-Matti Kuikan mukaan yrittäjät tekivät tekonsa osittain pilke silmäkulmassa. Siitä kertoo myös, että miehet ilmiantoivat itsensä heti kunnanjohtaja Anu Sepposelle.

– Teollamme haluamme osoittaa Rautalammilla vieraileville turisteille ja asiakkaillemme, että he ovat lämpimästi tervetulleita, Kuikka ja Noronen kirjoittavat kunnanjohtajalle lähettämässään ilmiantoviestissä.

Kuikan mukaan kunnanjohtaja on suhtautunut asiaan myönteisesti ja yrittänyt parhaansa mukaan edistää ongelman ratkaisua.

Yhteistyötä rikosilmoituksen varjossa?

Kunnan teknisessä virastossa liikennemerkkien poistamiseen ei suhtauduta huumorilla. Kunta on tehnyt yrittäjistä rikosilmoituksen.

– Kun toisten omaisuuteen kajotaan, niin kyllähän siihen silloin reagoidaan. Mennään ihan normisteppien mukaan, Ari Lindgren toteaa.

Yrittäjille tieto rikosilmoituksesta tuli yllätyksenä.

– Rautalampia yritetään saada yrittäjäystävälliseksi ja täällä haluttaisiin yrittää. Onko minun yritykseni tervetullut olemaan täällä, Noronen kysyy.

Kuikka puolestaan uskoo yhä huumorin voimaan.

– Nyt kesäaikaan, kun on kaikkein ruuhkaisinta, ei joudeta istumaan, mutta talven kylminä hetkinä voi sitten vaikka istuakin, hän virnistää.

Lindgrenin mukaan asiassa on tarkoitus kokoontua juhannuksen jälkeen saman pöydän ääreen.

– Sitten kun asiat selkenevät, otetaan tutkintahommat tietysti pois. Eiköhän tässä päästä toivon mukaan ihan ihmismäisesti asioita sopimaan.

Artikkelista on poistettu 16.6.2024 klo 13.03 virheellisenä tieto, jonka mukaan Rämäkkä Holidays olisi kunnan suurimpia työnantajia.

Jaa.
Exit mobile version