Paalausverkkoja ja -lankaa valmistavan Piipon omistajat hyväksyivät koneiden sekä tiettyjen Piipon tavaramerkkien myyntisuunnitelmat Portugaliin.
- Anne-Pauliina Rytkönen
- Pauliina Tolvanen
- Linda Inkinen
Outokummussa varaudutaan noin 50 ihmisen jäämiseen työttömäksi.
Pohjois-Karjalassa Piipon paalausverkkojen tuotannon lähtö ulkomaille varmistui tiistaina, kun Piipon omistajat hyväksyivät myynnin yhtiökokouksessa Helsingissä.
Kaupungin omistama yhtiö Outokummun teollisuuskylä on aloittanut keskustelut työllisyysalueen kanssa.
– Täällä on paljon teollisuutta ja täydennyskouluttautumista voisi ajatella yhtenä vaihtoehtona, teollisuuskylän toimitusjohtaja Juuso Hieta sanoo.
Outokummun kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki vastaa Ylen haastattelupyyntöön sähköpostitse. Hänen mukaansa tilanne on haastava, mutta hän on myönteinen sen suhteen, että ainakin osa Piipon työntekijöistä voisi työllistyä uudelleen Outokummun seudulle.
– Olemme olleet yhteydessä koulutusorganisaatioihin. Muun muassa Riveria on suunnitellut koulutusmahdollisuuksia, Lintumäki kirjoittaa.
Isoille tiloille pohditaan jatkokäyttöä
Toimitusjohtaja Mikko Anttila kertoo, että Piippo jatkaa toimintaansa pörssiyhtiönä. Myös tytäryhtiö Manilla jatkaa.
– Kyseessä ei ole yrityskauppa, eikä liiketoimintakauppa. Tässä suunnitellaan kauppaa tiettyjen koneiden ja immateriaalioikeuksien myynnistä, Anttila sanoo.
Kauppa sisältää paalausverkko- ja lankakoneiden sekä tiettyjen Piipon tavaramerkkien myynnin Portugaliin. Yhtiökokous valtuutti pörssiyhtiön hallituksen päättämään kaupan toteuttamisesta.
Asiasta tehtiin helmikuussa aiesopimus Piipon ja Cotesin välillä. Se on voimassa 15. huhtikuuta saakka. Kauppaa suunnitellaan kahdessa vaiheessa: lankakoneet siirrettäisiin aiemmin ja verkkokoneet viimeistään helmikuussa 2026.
– Tuotanto jatkuu tämän vuoden aikana vielä erillisen suunnitelman mukaan, Anttila sanoo.
Paalausverkko- ja lankakoneiden sekä tiettyjen Piipon tavaramerkkien myyntihinta on yhteensä kuusi miljoonaa euroa, jolla Piippo maksaa velkojaan. Yhtiön omistukseen jää edelleen Outokummussa sijaitsevat tuotantotilat. Niiden jatkokäytöstä päätetään myöhemmin.
– Mikäli kauppa saadaan maaliin, täytyy pohtia, jatketaanko kiinteistöjen käyttöä vuokraustoimintana vai onko vaihtoehtona myydä kiinteistöt ulkopuoliselle taholle, Piipon toimitusjohtaja Mikko Anttila sanoo.
Alustavia keskusteluja on jo käyty Outokummun teollisuuskylän ja Outokummun kaupungin kanssa.
– Siinä on karkeasti 8 000 neliötä teollisuustilaa. Haluamme tarvittaessa auttaa Piippoa etsimään siihen uusia toimijoita, teollisuuskylän toimitusjohtaja Juuso Hieta sanoo.
Piipon tehtaalla on meneillään muutosneuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä. Piipolla on noin 50 työntekijää. Piipon tytäryhtiössä Manillassa on kolme omaa työntekijää. Manilla on ostanut varastointi- ja hallintopalvelut emoyhtiöltä.