Orpon mukaan Ukrainaan on saatava rauha, mutta isot maat eivät voi sopia siitä muiden yli.
Kristiina Tolkki,
Elli Piirainen
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on seurannut Yhdysvaltain presidentinvaaleja aamukolmesta lähtien. Hän kommentoi tilannetta Ylelle keskiviikkona aamuyhdeksältä.
– Kun presidentti vaihtuu ja presidenttipuolue vaihtuu, niin varmasti tulee muutoksia. En usko Suomen näkökulmasta mihinkään dramaattisiin tai suuriin muutoksiin, Orpo sanoo.
Orpo painottaa, että valittiinpa tehtävään Yhdysvaltain presidentin tehtävään kumpi tahansa ehdokas, Euroopan on varauduttava entistä paremmin.
– Olen jo pitkään sanonut, että Euroopan täytyy ottaa isompi rooli. Emme voi laskea niin paljon Yhdysvaltojen tuen varaan. Yhdysvalloilla on toki muitakin intressejä.
Ei diiliä millä ehdoilla hyvänsä
Orpo muistuttaa, että Suomi on pyrkinyt rakentamaan Yhdysvaltojen kanssa laajasti kahdenvälistä suhdetta. Suomella on Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälinen DCA-puolustussopimus.
– Suhdetta Yhdysvaltoihin syvennetään ja konkretisoidaan koko ajan, ja tämä on vahva perusta.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on todennut, että Ukraina sota voidaan lopettaa nopeastikin. Pääministeri Petteri Orpo toteaa, että tavoitetta rauhasta pitää tukea ja Ukrainaan saada rauha, mutta ei millä ehdoilla hyvänsä.
– Rauha on tehtävä Yhdysvaltojen ehdoilla. Meillä on historiasta oma kokemus siitä, jos isot sopivat [muiden] pään yli, niin se ei ole pienen tai itsenäisen kansan etu ja tämä toivottavasti on kirkkaana mielessä, kun rauhansopimusta ja rauhansopimusta mahdollisesti lähdetään tekemään.
Aaltolalta viisi vinkkiä
Ensimmäisten joukossa Yhdysvaltojen vaalitilannetta kommentoi europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok.) X:ssä. Hän kysyi jo aamulla: Mitä nyt, Trump voitti?
Aaltola kehotti varautumaan siihen, että sota Euroopassa jatkuu ja pitää tärkeänä Ukrainan tuen jatkamista. Hän vaati myös jälleen kerran puolustukseen yli kolme prosentin satsausta bruttokansantuotteesta.
Tärkeätä ovat Aaltolan mielestä myös kahdenväliset suhteet Yhdysvaltojen kanssa, sanktioiden jatkaminen ja Kiina-riskin vähentäminen.
Juttua päivitetään uusilla kommenteilla