sunnuntai, 19 toukokuun

Suojelupoliisin ylitarkastaja on pidätetty virasta virkarikosepäilyn vuoksi. Myös supon entisen päällikön Antti Pelttarin toimintaa selvitetään.

Jyrki Hara,

Kristiina Tolkki

Pääministeri Petteri Orpo sanoi Ylelle kuulleensa Supo-tutkinnasta eilen tiistaina.

– Tämä tuli uutena tietona eilen. Tutkinnat ovat vakavia ja ne etenevät omaa polkuaan. Nyt on tärkeätä, etä eduskunta selvittää asian huolellisesti.

Supon ja Puolustusvoimien tiedustelutoimintaan liittyen on käynnistynyt virkarikostutkinta, joka koskee Iltalehden tietojen mukaan suojelupoliisin vastatiedusteluosaston osastopäällikköä Pertti Haaksluotoa ja supon entistä päällikköä Antti Pelttaria.

Pääministeri Orpon mukaan hänellä ei ole pääministerinä roolia asiassa.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio viestittää Ylelle, että eduskunnan kansliassa ei ole vireillä pääsihteeri Pelttaria koskevaa virkamiesoikeudellista menettelyä.

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (r.) oli tänään keskiviikkona vähäsanainen.

– Tämä on esimerkki siitä, että järjestelmä toimii. Olen iloinen siitä, että aloite olla yhteydessä tiedusteluvaltuutettuun lähti suojelupoliisilta ja tiedusteluvaltuutettu on vienyt asiaa eteenpäin. Nyt rauhassa tutkitaan, mitä on tapahtunut ja mitä siitä seuraa, Strand sanoo.

Kerrotteko tarkemmin mitä teille on valiokunnassa kerrottu?

– En kerro.

Asiaa on käsitelty myös puhemiesneuvostossa, johon itsekin kuulutte, miten?

– En avaa asiaa tarkemmin. Siellä on välillä vähemmän, välillä enemmän porukkaa, enkä aina ole siellä itsekään paikalla. Ne ovat sisäisiä keskusteluja.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen vaati Helsingin Sanomissa puhemies Jussi Halla-aholta (ps.) ripeitä toimia eduskunnan pääsihteeri Pelttariin kohdistuvan tutkinnan vuoksi. Mitä sanotte tähän?

– Ei ole minun tehtäväni ottaa asiaan kantaa. Suojelupoliisi on ollut yhteydessä tiedusteluvaltuutettuun, joka on vienyt asiaa eteenpäin. Nyt se on tutkinnassa. Me olemme saaneet siitä asianmukaisesti tietoa.

– Nyt katsotaan rauhassa eteenpäin, miten tutkinta etenee. Mielestäni näillä asioilla ei kannata politikoida eikä varsinkaan hakea mitään hallitus–oppositio-asetelmaa. Itselläni ei ole mitään epäilyä, etteikö Pelttari pystyisi hoitamaan työnsä yhtä hyvin kuin tähänkin mennessä.

Miten tämä vaikuttaa supon maineeseen, suojelupoliisin toimintaan tai luottamukseen?

– Itselläni ei ole mitään epäilystä, etteikö suojelupoliisi suoriutuisi tehtävästään erinomaisesti.

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoi puolestaan eilen Helsingin Sanomille, että Pelttari on informoinut eduskunnan puhemiesneuvostoa häneen kohdistuvasta selvityksestä.

Puhemies Halla-aho ei halunnut keskiviikkona aamupäivällä kommentoida asiaa Ylelle. Yle ei ole tavoittanut pääsihteeri Pelttaria.

Juttu päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version