perjantai, 17 toukokuun

Lähi-idän tilanteen kärjistyminen herättää huolta myös Suomen päättäjissä. Pääministeri Petteri Orpo toivoo, että kostoiskut päättyisivät tähän.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) on huolissaan Lähi-idän tilanteesta. Orpo kommentoi asiaa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Lappeenrannan-vierailun yhteydessä.

– Tilanne on hyvin vaarallinen, Orpo painottaa.

Hän toivoo, että osapuolet pidättäytyisivät uusista iskuista.

– Nyt olisi tärkeää päästä eteenpäin, ilman kostojen kierrettä, Orpo sanoo.

Myös von der Leyenin mukaan tilanteen kärjistyminen pitää nyt välttää kaikin keinoin.

– Meidän on tehtävä kaikkemme, että kaikki osapuolet pidättäytyisivät eskaloimasta tilannetta, von der Leyenin sanoo.

Israel teki varhain perjantaina odotetun kostoiskun Iraniin. Iran kertoo tuhonneensa kolme lennokkia Isfahanin alueella. Iran ei ole vahvistanut, että iskujen takana olisi ulkomainen taho. Myös Syyrian armeijan tukikohtiin iskettiin viime yönä. Syyrian mukaan Israel on iskujen takana.

Israel oli uhannut jo etukäteen, että se tulisi kostamaan Iranin viikonloppuisen iskun. Viikonloppuna Iran ampui satoja lennokkeja ja ohjuksia kohti Israelia puolestaan kostona iskusta, joka kohdistui sen Syyrian Damaskoksessa sijaitsevaan edustustoon.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Yhdysvallat sai ennakkovaroituksen tuoreimmasta iskusta, mutta ei lähteiden mukaan osallistunut sen toteuttamiseen.

Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Iraniin. Alueella oleskelevia kehotetaan ilmoittamaan tilanteestaan läheisilleen. Hätätilanteen sattuessa on syytä ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

Israeliin kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista. Aamuöisen, Iraniin kohdistuneen iskun vuoksi ulkoministeriö kehottaa Israeliin matkustavia seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita ja pysymään tietoisena lähimmän pommisuojan sijainnista.

Juttua päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version