Korkeat rakennelmat näkyvät pitkälle Pyhäjärven yli. Paikalta paljastuvat valtavat sähkökattilalaitoksen kaukolämpöakut.
Tampereella tapahtuu ja rakennetaan paljon, mutta moni paikkakuntalainenkaan ei tiedä, mitä ihmettä Lielahdessa tapahtuu.
37 metrin korkeuteen ulottuvat rakennelmat näkyvät Pyhäjärven yli Pirkkalaan ja Kekkosentien varteen.
Kyse on Tampereen Energian Lielahden voimalaitoksen uusista kaukolämpöakuista, kertoo yhtiön projektitoiminnan päällikkö Erkki Suvilampi.
Kaksi 50 megawatin sähkökattilaa nostettiin paikoilleen nyt maaliskuussa. Niiden yhteydessä olevat korkeat jättiakut varastoivat lämpöä.
Näillä kahdella sähkökattilalla pystyy lämmittämään talvipakkasilla esimerkiksi Hervannan ja kesällä koko Tampereen.
Näin se toimii
Akku on käytännössä suuri vesisäiliö, jonka vesi lämmitetään uusilla sähkökattiloilla. Se on kuin valtava termospullo: yhden akun koko on 10 000 kuutiota.
Akkua ladataan etenkin silloin kun edullista, tuulivoimalla tuotettua sähköä on paljon saatavilla. Kaukolämpöä puretaan puolestaan silloin, kun sähkö on kallista.
– Esimerkiksi aamuisin, kun kaukolämmön tuotannon kulutukseen tulee piikki, täältä puretaan taas kaukolämpöverkkoon kuumaa vettä, Suvilampi sanoo.
Uudet sähkökattilat ja kaukolämpöakut auttavat pitämään kaukolämmön hinnan mahdollisimman tasaisena. Kun sähkö on kallista, sähkökattilat voidaan sammuttaa ja lämmöntuotanto keskittää esimerkiksi Naistenlahden voimalaitokseen.
Sähkökattilat auttavat myös pudottamaan fossiilisten polttoaineiden osuuden Tampereen lämmittämisessä noin kolmeen prosenttiin.
Tampereella kaukolämpöä tuotetaan jatkossa yhä enemmän tuulivoimalla uuden investoinnin ansiosta.
Investoinnin hinta 25 miljoonaa
Lielahden voimalaitokselle asennettiin ensimmäisten joukossa Suomessa sähkökattila jo vuonna 2023.
Kokemukset olivat niin hyviä, että Tampereen Energia teki ison investoinnin uusiin sähkökattiloihin ja kaukolämpöakkuihin. Investoinnin kustannusarvio on noin 25 miljoonaa euroa.
Sähkökattilat ja akut otetaan käyttöön syksyllä.
– Vapun jälkeen näitä aletaan täyttää vedellä. Sen jälkeen ei toivottavasti kymmeneen vuoteen tarvitse näitä tyhjentää ja tulla katsomaan, että kuinka nämä voivat, Suvilampi sanoo.