maanantai, 23 syyskuun

Pohjanmaan käräjäoikeuden viimeiset Onecoin-tuomiot on annettu. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Merja Siirilä,

Filip Stén,

Joni Kyheröinen

Pohjanmaan käräjäoikeuden viimeiset Onecoin-kohun tuomiot on annettu.

Päävastaaja, 47-vuotias mies, tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä veropetoksesta ja törkeästä velallisen väärinkäytöstä.

Lisäksi hänen on maksettava verovuosilta 2016 ja 2017 yli 1,1 miljoonaa euroa veroja laiminlyöntikorkoineen. Näiden vuosien aikana miehellä oli Onecoin-kryptovaluutasta suuria tuloja, joita hän ei ilmoittanut kokonaan.

Syyte velallisen törkeästä virkavirheestä perustuu siihen, että mies siirsi vuonna 2017 omaisuutta 118 000 eurolla kumppanilleen, vuonna 1992 syntyneelle naiselle. Omaisuus koostuu autoista ja muista ajoneuvoista.

Miehellä ei ole aiempia tuomioita, mutta käräjäoikeus katsoo, että rikos kokonaisuudessaan ja sen laajuus ovat sellaisia, ettei rangaistuksen huomattavaa alentamista voida harkita.

Hänen kumppaninsa, vuonna 1992 syntynyt nainen, tuomittiin rahanpesusta 90 päiväsakkoon, jonka yhteismäärä oli 540 euroa. Hänet määrättiin palauttamaan valtiolle omaisuus, jonka hänen miehensä siirsi hänelle vuonna 2017.

Tuomioistuin katsoi, että nainen oli sekaantunut miehen rikoksiin, koska he asuivat yhdessä ja hän oli taloudellisesti riippuvainen miehestä.

Kaksi miestä tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen

Tiistaina Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kaksi henkilöä törkeästä veropetoksesta samassa rikosvyyhdissä.

Tuomion mukaan yksi vuonna 1963 syntyneistä miehistä jätti maksamatta veroja Onecoinista saamistaan tuloista vuosina 2016-2018.

Toisen, vuonna 1985 syntyneen miehen väitetään jättäneen maksamatta veroja muun muassa Onecoinista saaduista tuloista vuosina 2015-2016, molemmissa tapauksissa yhteensä noin 100 000 euroa.

Molemmat miehet tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Miehet saivat kolmen kuukauden alennuksen rangaistuksestaan, koska asian ratkaiseminen oikeudessa oli kestänyt niin kauan. Käräjäoikeus katsoi, että oikeudenkäynti oli viivästynyt kolmella vuodella syistä, joista viranomaiset olivat vastuussa.

Lisäksi tuomioistuin pitää molempia miehiä Onecoin-huijauksen uhreina eikä heillä ole rikosrekisteriä.

Artikkeli on käännös Yle Österbottenin kahdesta artikkelista: Hårt straff för huvudåtalad i Onecoin-härvan ja Villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri kopplat till Onecoin

Jaa.
Exit mobile version