Suomen Metsästäjäliitto on syksyn aikana raportoinut runsaasti jahdeissa sattuneista koiravahingoista. Puhutaan siis tilanteista, joissa koira on joutunut susien tappamaksi. Uutisia on tullut säännöllisesti.
Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola myöntää, että kyseessä on tietoinen valinta.
– Haluamme, että ihmisillä tietoisuus kasvaa. Metsästys vaikeutuu joka syksy, joten päätimme nyt kertoa tietoisesti siitä, minkälaista tämä arki on.
Silpola on havainnoinut, että jahtikauden aikana keskimäärin joka päivä koira on joutunut suden saaliiksi.
– On ollut keskustelua siitä, pitääkö koira laskea sinne metsään. Ihmisillä ei ole oikein ymmärrystä siitä, miksi koira sinne laitetaan. Tarvitsemme koiria, jäniskoiria ja hirvikoiria, joilla on kaukohakuisuutta toiminnassa.
Kaukohakuisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että koira hakee kohteen joko ilmavainulla tai jälkiä pitkin. Kohde on mahdollista paikallistaa satojen metrienkin päästä.
– Hirvikoira voi ottaa vainun hyvinkin kaukaa. Koira pyrkii haukkumalla pitämään hirven paikallaan. Sama perustuu myös karhujahtiin.
Sudet eivät pelkää enää koiraa
Silpolan mukaan tilanne vaikeutui vuonna 2016, kun suden metsästys kiellettiin. Sutta voidaan metsästää vain poikkeusluvalla.
Seurauksena on ollut ajan myötä se, että susia on monilla alueilla entistä tiheämmässä.
– Kun susia ei ole metsästetty, seurauksena on ollut myös se, ettei niille ole muodostunut pelkotilaa koiraa tai ihmistä kohtaan. Jos niitä olisi metsästetty, ne osaisivat myös pelätä. Nyt ne kokevat koiran vaan kilpailijana reviirillään.
Metsästäjät ovat alkaneet pelätä koiriensa puolesta.
– Suomessa metsästetään koko ajan vähemmän koirilla. On monia hirviporukoita, joissa ei haluta edes laskea koiraa irti. Silloin metsästämisestä tulee koko ajan vaikeampaa, Silpola sanoo.
Koirakorvauksista ei leikata
Susien tappamista koirista voi saada korvausta.
Tänä vuonna korvauksia suden viemistä koirista on maksettu tähän mennessä reilut 63 000 euroa. Vuonna 2023 suden tekemät koiravahingot maksoivat yli 205 000 euroa. Riistavahingot nettisivulta voi tarkastaa kaikki vahingot, joita suurpedoista ja riistaeläimistä on tullut.
Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Jussi Laanikari arvioi, että valtio maksaa korvauksia suden suuhun menneistä koirista noin 180 000–200 000 euroa vuosittain.
– Ensisijaisesti korvaukset haetaan koiran vakuutuksesta. Jos vakuutuksesta ei makseta koiran koko korvausarvoa, tulee loppu valtiolta, Laanikari selventää prosessia.
Hän haluaa muistuttaa, että kun koiravahinko syntyy, on menetys omistajalle muutakin kuin vain rahallinen.
– Koiraan on useimmiten uhrattu paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Se on perheenjäsen, johon on kiinnytty, Laanikari luettelee.
Valtion budjettiin on varattu 8,5 miljoonaa euroa suurpetovahinkojen korvaamiseen. Eniten korvauksia maksetaan porotaloudelle.
Laanikari sanoo, että valtion talousarviossa on katsottu, että aina on riittävästi rahaa koira- ja kotieläinvahinkojen korvaamiseen täysimääräisesti sitä mukaa, kun niitä syntyy.
– Jos kävisikin niin, ettei siihen varattu raha riitä eikä lisää tule, ja ainoa vaihtoehto on leikata, niin koiravahingoista leikkaamista ei tapahdu, hän vakuuttaa.
”Susia pitäisi saada metsästää”
Silpola on huomioinut, että metsästyksessä sattuvat koiravahingot ovat pysyneet samalla tasolla kuin aiemminkin. Hän arvioi, että niitä tulee syksyisin 50–60.
– Sunnuntaina meni kaksi koiraa, yksi Pohjanmaalla ja yksi Kainuussa. Koirakokeisiin tulee tätä nykyä yhä vähemmän koiria: kokeiden järjestäminen on vaikeampaa, kun susivapaita alueita ei pystytä tarjoamaan.
Metsästäjäliiton kanta on se, että susia pitäisi metsästää.
Euroopan komissio ehdotti viime vuonna susien metsästämisen helpottamista. EU:n jäsenmaat linjasivat syyskuussa, että suden asema tulisi muuttaa täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi.
– Siihen olisi olemassa EU-direktiivin mahdollistamat poikkeamat. Liiton mielestä lainsäädäntöä tulisi muokata niin, että nämä poikkeamat otettaisiin laissa huomioon, Silpola sanoo.
Hän lisää, että Metsästäjäliiton mukaan susien määrä voisi Suomessa kasvaakin. Tällä hetkellä maassamme elää 295 sutta.
– Se ei ole se kysymys. Sudelle vaan pitäisi saada ihmisen ja koiran pelko takaisin.