sunnuntai, 13 lokakuun

Huumeiden käyttäjien kohtaamispaikkana tunnettu Vaasanpuistikko on nyt aiempaa miellyttävämpi, sanovat alueen yrittäjät. Tutut kasvot löysivät kuitenkin heidän mukaansa jo takaisin.

Poliisin mukaan kaupunkialueen siisteys ja viihtyisyys vaikuttavat tutkitusti alueen turvallisuuteen ja häiriökäytöksen määrään.

Helsingissä Vaasanpuistikko eli tunnetummin Piritori Sörnäisissä on tullut tunnetuksi suosittuna huumeidein käyttäjien kohtaamispaikkana, jota poliisikin on valvonut tarkasti.

Tänä vuonna se sai kasvojenkohotuksen ja remontoitu alue avattiin kaupunkilaisille heinäkuun lopulla. Ehostustyön budjetti oli noin 1,2 miljoonaa euroa.

Onko huonomaineisen aukion käyttäjäkunta nyt vaihtunut, vai jatkaako se entisellään päihtyneiden ihmisten kohtauspaikkana?

Ainakaan viereisessä levykaupassa ei ole havaittu muutosta parempaan, vaan sama meno jatkuu, kertoo Rolling Recordsin myyjä Tero Huotari.

Ainut helpotus on, että päihtyneet norkoilijat eivät enää kasaannu kaupan oven eteen, kun remontin aikainen ahdas käytävä on poissa.

– He eivät enää kuse rappukäytäviin ja rakennusten seiniin vaan nyt noihin uusiin istutuksiin, Huotari sanoo.

Myös lähellä olevan S-marketin päällikkö Heta Ahosen mukaan samat häiriökäyttäytyjät jatkavat aukiolla.

– He tosin eivät ole kiinnostuneita sivullisista, joten saan kyllä aina turvallisesti saapua töihin ja lähteä sieltä.

Takapihamaisuus poistunut

Remontin toteutti Helsingin kaupunki. Suunnittelun projektijohtaja Tomas Palmgrenin mielikuva on, että häiriöt olisivat vähentyneet.

Puistosta tehtiin tarkoituksella läpinäkyvämpi eli valoja ja lyhyempiä istutuksia lisättiin, jotta se ei olisi niin ihanteellinen hämäräpuuhille.

– Ehkä sellainen takapihamaisuus on hieman poistunut, Palmgren kuvailee.

Hän on kuullut, että huumekauppa on osin jatkunut aukiolla remontin jälkeen. Helsingin poliisin näkökulmasta puiston suunta on kuitenkin oikea.

– Vaikuttaisi siltä, että ilmiselvää häiriökäytöstä on vähemmän, sanoo ylikomisario Heikki Porola.

Poliisi on lisännyt valvontaa aukiolla remontin jälkeen. Vaasanpuistikossa on nyt myös järjestetty tapahtumia, joissa poliisi on ollut läsnä.

Porola muistuttaa, että poliisin tilannekuva on vajavainen. Poliisivalvonnan aikana alueen häiriökäyttäytyjät usein poistuvat ja palaavat, kun valvonta loppuu.

– Tilanteen paraneminen on paikallista, koska aukion ongelmat ovat siirtyneet sen lähialueille.

Aktiiviset asukkaat pääosassa

Poliisin rooli aukion hyvinvoinnissa on Porolan mukaan pieni verrattuna Helsingin kaupungin työntekijöihin ja alueen aktiivisiin asukkaisiin, jotka suunnittelivat aukion muutoksen.

Siisti ja hyvin valaistu kaupunkialue ei Porolan mukaan yleensä ole häiriökäyttäytyjien suosiossa. Kun aktiiviset kaupunkilaiset ”ottavat alueen haltuun”, ongelmat vähenevät.

Näin on Porolan mukaan käynyt esimerkiksi Kallion Karhupuistossa ja Myllypuron ostarilla.

Puistokunnostus jatkuu kaupunginosassa lähellä sijaitsevan Katri Valan puiston osalta. Kaupungin tiedotteen mukaan lokakuun puolivälissä alkavan remontin toivotaan tekevän alueesta viihtyisämmän ja rauhallisemman.

Vaasanpuistikon remontin valmistumisesta on kulunut vasta pari kuukautta, joten alueen kehitystä on Porolan mukaan vielä hankala arvioida.

Piritori kuitenkin tuntuu jatkavan ainakin osin maineensa veroisena.

Jaa.
Exit mobile version