maanantai, 23 syyskuun

Kaupunki maksoi puoliksi kentän remontin lahjottajien kanssa. Sen tarkoitus on torjua nuorten eriarvoisuutta urheilussa.

Espoon Laajalahden koulun pelikenttä on saanut tekonurmen, ja sen avajaisia vietetään tänään. Taustalla on vaikuttanut kansalaisprojekti, jonka voimin yhdessä Laajalahti-yhdistyksen kanssa kerättiin rahoitusta kentän päällystämiseksi.

– Vanha, mutainen koulun sorakenttä ei kutsunut ketään urheilemaan ja liikkumaan, pidemmän aikaa alueella on ollut keskustelussa se, että kentän voisi päällystää, sanoo idean isä Tomi Wirtanen.

Opetushallitus järjestää vuosittain 5- ja 8-luokan oppilaille valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn Move-mittauksen. Viime syksyn Move-mittauksessa selvisi, että oppilaista reilulla 38 prosentilla fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla.

Wirtanen on ollut huolissaan suomalaisten ja etenkin nuorten liikkumisen vähentymisestä. Siihen hän halusi projektilla puuttua.

– Suomalaiset eivät liiku enää tarpeeksi. Usein junnut laittavat toisilleen viestiä, että nähdäänkö Fortnitessa, kun pitäisi kysyä, että nähdäänkö kentällä. Siitä se lähti. Tämä on konkreettinen, paikallinen hanke lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi, Wirtanen sanoo.

Rahat kasaan ennätysajassa

Espoon kaupunki ja lahjoittajat maksoivat kentän päällystämisen, ja se maksoi kaikkiaan noin 100 000 euroa. Espoon kaupungin lisäksi mukaan lähtivät yksityislahjoittajat, sponsoriyritykset sekä paikalliset asukas- ja liikuntayhdistykset. Media- ja viihdekumppaneina on JVG-yhtye sekä urheiluseura Gilla FC.

Kokonaissumma kertyi kasaan ennätysajassa, ja kenttä valmistui noin puolessa vuodessa.

– Kiitos Espoon kaupungille, että liikuntatoimessa oltiin alusta lähtien joustavia, keskusteluhaluisia ja sillä asenteella, että kyllä me pystytään tämä tekemään, Wirtanen sanoo.

Hän korostaan pilottihakkeessa syntyneen yhteisöllisyyden merkitystä: ihmiset kokoontuivat yhteen keräämään rahaa ja edistämään yhteistä asiaa.

– Yhteiskunnassa on vaarana, että ihmiset eriytyvät toisistaan liikaa, ja se ulottuu myös lasten liikuntaan.

Malli voisi toimia muuallakin Suomessa

Kenttä on tarkoitus säilyttää koulun liikuntatuntien ohella vapaana pihapelikenttänä, eikä sitä tulla täyttämään joukkue- ja harjoitusvuoroilla.

– Ne ovat kalliita ja mahdollisia lähinnä hyväosaisille perheille.

Mukaan lähti myös JVG-yhtyeen VilleGalle, eli Ville-Petteri Galle. Hänen mukaansa on tärkeintä, että jokainen löytää oman tavan liikkua, ja siihen kaikille avoin pihapelikenttä on toimiva ratkaisu.

– Kyllähän liikunnan ja ulkoilun siemen istutetaan jo junnuna. Itsellä on edelleen muistoja turnauksista ja pihapeleistä kavereiden kanssa. Yhtyeen toisen solistin Jare Brandin kanssa olemme aina halunneet rohkaista nuoria liikkumaan biisien kautta, Galle sanoo.

Pihapelikenttäidea olisi kopioitavissa muuallekin Suomeen.

– Me ollaan nyt osoitettu, että tämä on täysin mahdollista, Wirtanen summaa.

Kentän avajaisia vietetään tänään.

Jaa.
Exit mobile version