Ruokavirasto suosittelee punajuuren käyttämistä vain kypsennettynä. Raakana tarjoiltu punajuuri on myös aiemmin aiheuttanut epidemioita.
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö tutkii ruokamyrkytyksiä, jotka liittyvät mahdollisesti viime perjantaina Helsingin Tapanilan päiväkoti Tilhessä tarjottuun raakaan punajuuriraasteeseen.
Päiväkodissa on kaikkiaan noin 150 lasta, ja siellä järjestetään yksi- ja kaksivuotista esiopetusta. Noin 20 henkilöä sairastui.
Päiväkodin johtaja Anneli Hauran mukaan noin puolet sairastuneista oli lapsia.
– Oireet alkoivat nopeasti ruokailusta, noin puolessa tunnissa, Haura sanoo.
Lapsia päiväkodissa oli viime perjantaina huomattavasti tavallista vähemmän, koska oli syyslomaviikko.
– Onneksi, sanoo johtaja Haura.
Tilhessä ensimmäisenä ruokailevat tavallisesti aikuiset. He rupesivat Hauran mukaan oirehtimaan nopeasti.
Haura ei itse ollut kyseisenä päivänä paikalla.
– Varajohtajamme osasi kyllä hoitaa homman, että ei ollut kaaosta. Hän osasi heti toimia ja perheille ilmoitettiin, ja sitten henkilökuntaa lähti kotiin. Mutta tilanne pysy kaikin puolin todella rauhallisena, Haura sanoo.
Hänen mukaansa kaikilla sairastuneilla oireet olivat menneet saman päivän aikana ohi.
Punajuuren kypsennyssuositus ei välttämättä päiväkodin tiedossa
Tilhen päiväkodin ruoat tulevat keskuskeittiöstä Pakkalasta, mutta salaatit valmistetaan paikan päällä itse.
Ruokaviraston suositusten mukaan punajuurta tulisi käyttää ainoastaan kunnolla kypsennettynä. Haura ei tiedä, oliko päiväkodin keittiössä tästä tietoa.
– En osaa sanoa, en ole sen alan asiantuntija, mutta ilmeisesti ei. Eihän sitä olisi muuten varmaan tapahtunut, Haura summaa.
Ympäristöpalvelut on ottanut näytteitä ja tarkastanut päiväkodin keittiön, mutta ei havainnut puutteita. Yksikkö tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveysviraston kanssa.
Elintarviketurvallisuusyksikkö on selvittänyt viimeksi vuonna 2016 raakaan punajuureen liittynyttä epidemiaa.