sunnuntai, 5 tammikuun

Viime viikot ovat olleet ruuhkaisia hyvin­vointialueiden päivystyksissä. Jatkohoitoon pääsy on voinut kestää päiviä, ja siitä ovat kärsineet niin potilaat kuin henkilökuntakin.

Hanna Kammi-Rahnasto,

Jere Sanaksenaho

Turun päivystyksen kovat ruuhkat ovat johtaneet henkilökunnan väsymiseen ja potilaiden sekavuuteen.

Potilaat ovat joutuneet odottamaan jatkohoitopaikkoja Turun yliopistollisen keskussairaalan päivystyksessä useiden päivien ajan, kertoo TYKSin akuutin osaston vastaava ylilääkäri Juha Peltonen.

– Viime viikot ovat olleet pahempia kuin aikoihin.

Ennen joulua jonotusaika päivystyksessä oli pahimmillaan jopa viisi päivää. Nyt se on noin kaksi päivää.

Ihmiset eivät saa riittävän hyvää hoitoa

Akuutin osaston henkilökunta on alkanut väsyä vaikeaan tilanteeseen. Ylilääkäri kuvailee väsymyksen olevan niin fyysistä kuin moraalistakin.

Hoitohenkilökunta kokee tilanteesta ahdistusta.

– Emme voi antaa potilaalle heidän tarvitsemaansa hoitoa, eivätkä he saa riittävän hyvää hoitoa. Ei kerta kaikkiaan riitä aika eivätkä kädet hoitamaan, sanoo ylilääkäri Juha Peltonen.

Yle kysyi tietoja myös muualta Suomesta. Ruuhkautuminen ei ole ongelma vain Turussa, mutta tilanne on siellä pahin.

Päivystyksen tilanteesta Ylelle raportoi viisitoista hyvinvointialuetta.

Vuoden 2024 viimeiset viikot olivat jokaisella alueella kiireisiä. Ruuhkia syntyi esimerkiksi Tampereella, Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisalla odotusajat ovat venyneet pahimmillaan päiviksi. Jonot ovat olleet loppuvuodesta poikkeuksellisen suuria.

– Yksittäistä syytä tilanteelle ei ole. Koko joulukuu on ollut aiempaa haastavampaa aikaa, kertoi Eloisan ylilääkäri Hans Gärdström.

Potilaat sekavuustilassa

Iäkkäät potilaat ovat kärsineet TYKSin päivystyksessä sekavuustilasta, kun he eivät ole päässeet jonosta tavalliselle osastolle, kertoo ylilääkäri Juha Peltonen.

Päivystyksessä työskennellään yötä päivää valot päällä eikä erillisiä huoneita ole kaikille. Ylilääkärin mukaan sekavuustilan voi aiheuttaa vuorokausirytmin katoaminen, kun nukkuminen on vaikeaa.

Ikäihmiset ovat olleet osastolla levottomia ja harhailleet käytävillä. Sekavuus näkyy myös aggressiivisena käytöksenä hoitohenkilökuntaa kohtaan.

– Parasta tällaisille potilaille olisi, että heidät saataisiin normaalille osastolle, jossa on tavallinen vuorokausirytmi.

Päivystyksen infrastruktuuria ei ole luotu vuodeosaston tyyppiseen hoitoon. Peltonen kertoo, että se näkyy esimerkiksi ruoan jakelussa.

Ruoka on laadultaan huonompaa ja kiireen keskellä sitä jakavat hoitajat.

– Pääsääntöisesti tarjoamme keittoja, sose- ja marjakeittoja. Kun ihmiset ovat joutuneet niin pitkään odotustilaan, olemme pyrkineet järjestämään myös hieman tukevampaa ruokaa.

Rauhallinen uusivuosi oli pelastus

Melkein kaikilla hyvinvointialueilla kärsitään tällä hetkellä infektiotaudeista, jotka ruuhkauttavat päivystyksiä. Sairaaloiden ruuhkatilanteisiin ovat vaikuttaneet myös loppuvuoden juhlapyhät ja työntekijöiden lomat.

Uudenvuoden juhlinta sujui onneksi TYKSin päivystyksen näkökulmasta hyvin, eikä alkoholin käyttö juuri työllistänyt henkilökuntaa.

– Rauhallinen uusivuosi oli kannaltamme pelastus, koska iäkkäitä potilaita on kertynyt päivystykseen odottamaan jatkohoitopaikkaa.

Vaikka helpotusta ruuhkiin on hieman saatu, eivät olosuhteet akuutilla osastolla ole optimaaliset.

– Kyllä potilaiden täytyisi päästä heti eteenpäin jatkohoitopaikkoihin, kun he ovat päivystyksestä valmiita, ylilääkäri painottaa.

Kerro kokemuksistasi

Jaa.
Exit mobile version