maanantai, 14 lokakuun

Viikonloppu lupaa hyvää. Lauantaina kävijöitä oli yli 1 500, ja sunnuntaina puolenpäivän aikaan viikonlopun aikana puistossa oli käynyt jo yli 2 000 ihmistä.

Ähtärin eläinpuiston pandat Lumi ja Pyry lähtevät Suomesta viikon päästä maanantaina. Tämä tarkoittaa sitä, että koulujen syyslomaviikko voi tuoda eläinpuistoon kaikkien aikojen kävijäennätyksen, sillä pandojen kohtalo on koskettanut monia.

Ähtärin eläinpuisto joutui syyskuussa tekemään ratkaisun luopua pandoista. Pandat ovat olleet Ähtärin eläinpuistossa vuokralla Kiinan valtiolta vuodesta 2018.

Puiston mukaan palauttaminen on monen asian seuraus. Päätökseen ovat vaikuttaneet muun muassa koronapandemia, matkailijoiden väheneminen sekä Ukrainan sodasta seurannut inflaatio ja korkojen nousu.

Ähtärin kaupungille syyskuinen päätös oli raskas. Oheisessa haastattelussa kaupunginjohtaja Perttu Sonninen, eläinpuiston johtaja Arja Väliaho sekä pandayhtiön ja eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen avaavat päätöksen syitä. Toimittajana on Päivi Rautanen, kuvaus Tarmo Niemi.

Maltilliset odotukset

Eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho on odotuksissaan maltillinen. Viikonloppu lupaa kuitenkin hyvää. Lauantaina kävijöitä oli yli 1 500, ja sunnuntaina puolenpäivän aikaan viikonlopun aikana puistossa oli käynyt jo yli 2 000 ihmistä. Sunnuntaina puisto on auki kello 17:ään asti.

– Viikonloppu on ollut runsaslukuinen, ja odotuksia ensi viikkoa ajatellen toki on, koska silloin on syysloma. Nyt ei ole vielä loma alkanut, on käynyt lähinnä pariskuntia.

Syyslomaviikolla on realistinen mahdollisuus ennätysviikkoon. Väliaho ei muista, mikä on entinen ennätys. Kun pandat tulivat Ähtäriin vuonna 2018, syntyi puiston vuosittainen ennätys 275 000 kävijää.

– Aloitin toimitusjohtajana vuonna 2020, ja omana aikanani ennätys on ollut 4 500 kävijää päivässä. Se on maksimimäärä, jonka puistoon voi ottaa.

Vastaavalla päiväkohtaisella kävijämäärällä ensi viikolla päädyttäisiin 31 500 kävijään.

– Sitä ei vielä voi ennustaa, sillä kelitkin ratkaisevat paljon. On mielenkiintoistakin nähdä, moniko perhe päätyy viettämään syyslomaa kotimaassa.

Haikeutta ja myötätuntoa

Väliaho on jo viikonlopun aikana huomannut, että monet eläinpuiston asiakkaat ovat haikeilla mielin liikkeellä. Moni on ollut pahoillaan siitä, että pandat lähtevät.

– Mukana on ollut myös paljon myötätuntoa. Ihmiset ymmärtävät ja tiedostavat, että meidän oli pakko tehdä tämä päätös. Kun sopimus saatiin aikaan ja mahdolliseksi, eihän tämä helppo paikka ole ollut.

Myös Väliaho ja muut eläinpuiston työntekijät suhtautuvat muutokseen haikeasti. Mieltä on kuitenkin lämmittänyt se, että ihmiset ovat suhtautuneet myötätuntoisesti.

– Se on tietysti myös selvää, että me tulemme varmasti seuraamaan sitä, mitä heille (pandoille) kuuluu jatkossa. Hoitajat lähtevät täältä mukaan, kun pandat lähtevät Kiinaan.

Kiinalaisille eläinhoitajille on luvassa kunnollinen perehdytys pandoihin.

– Hoitajamme kertovat siellä kollegoilleen, millaisia asioita pandojen kanssa pitää ottaa huomioon ja miten pandoja on hoidettu tähän asti. Heidät perehdytetään huolella, jotta he ovat hyvin kärryillä miten Lumin ja Pyryn kanssa pärjää jatkossa.

Jaa.
Exit mobile version