Kolmen suuren panimon työntekijät ovat lakossa, koska elintarvikealalla viidestä eri työehtosopimuksesta on ollut tapana sopia yhtenä kokonaisuutena.
- Ville Lappalainen
- Marianne Mattila
- Linda Inkinen
Sunnuntai-iltana alkanut panimoalan lakko vaikuttaa Hartwallin, Olvin ja Sinebrychoffin tuotantoon tällä viikolla.
Lakon syynä on Elintarviketyöläisten ja Elintarviketeollisuusliiton välinen työehtokiista.
Kiistassa on kyse leipomoalan työehdoista. Keskeisin kysymys koskee yövuorolisiä.
Panimot ovat lakossa, koska elintarvikealalla viidestä eri työehtosopimuksesta on ollut tapana sopia yhtenä kokonaisuutena.
SEL ja ETL neuvottelevat leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista.
Kävimme Olvin ja Sinebrychoffin panimoilla katsomassa, miltä järeä työtaistelu näyttää käytännössä.
Lakossa ollaan niin kauan kuin tarvitsee
Olvi pystyy jatkamaan tuotantoa osittain, mutta lakko vaikuttaa sen toimintaan merkittävästi.
Tehtaan vajaa 400-henkinen henkilökunta on ottanut lakon vastaan hyvin ja järjestäytymistaso on hyvä, kertoo Olvin Iisalmen panimon työntekijöiden pääluottamushenkilö Juha Ryhänen.
Tällä viikolla vain muutama toimihenkilö tekee kuormia. Lakkovahdit päivystävät tehtaan portilla koko lakon ajan.
– Päivystämme, onko porukkaa tulossa töihin. Emme pysäyttele ketään, Ryhänen sanoo.
Ryhänen kertoo olevansa valmis lakkoilemaan niin kauan kuin tarvitsee. Lakko kestää 28. maaliskuuta asti.
– Mitään heikennyksiä emme halua uuteen sopimukseen.
Olvilta kerrotaan, että tuotteita on runsaasti varastossa, vaikka tuotanto on vain osittain käynnissä. Olvilla myös uskotaan, että tuotteiden myymäläsaatavuus pysyy hyvänä. Panimo pyrkii minimoimaan vaikutukset toimituksiin, viestintäpäällikkö Jaana Viisterä kertoo.
Keravalla ei rikkureita
Keravalla lakkovahdit saapuivat Sinebrychoffin panimolle jo aamuvarhaisella.
– Me lakkovahdit olemme tässä päiväsaikaan esillä. Ei tässä mitään varsinaisesti vahdita, koska koffilaiset ovat valveutunutta porukkaa. Täällä ei rikkureita ole, Sinebrychoffin panimon pääluottamushenkilö Jukka Nissinen sanoo.
Sinebrychoffilla lakkoillaan etenkin solidaarisuudesta muuta Suomen Elintarviketyöläisten liiton (SEL) väkeä kohtaan.
– Haluamme, että leipureiden elämä on hyvää. Jos leipurit heitetään dösän alle, kurimus on kolmen vuoden kuluttua meillä.
Lakot tulevat päättymään siihen, että leipureiden elämä jatkuu säällisenä, pääluottamusmies sanoo.
– Yritykset tietävät, että jos joka viikko jää miljoonia tai kymmeniä saamatta, kyllä ne jossain kohtaa tekevät sopimuksen.