lauantai, 19 lokakuun

Tallelokerot olivat viime vuosituhannella yhtä kysyttyjä kuin muutkin pankkien tarjoamat palvelut. Nyt niiden käyttö on vähentynyt niin, että lokeroita puretaan.

Pankkien tallelokerot käyvät vuosi vuodelta harvinaisemmiksi Suomessa.

Aikoinaan tallelokeroita käytettiin ahkerasti, minkä vuoksi kaikki pankit rakensivat niitä konttoreihinsa. Nykyään suurista pankeista vain Osuuspankit, Nordea ja Säästöpankit tarjoavat asiakkailleen lokeropalveluita.

S-Pankilla, Danske Bankilla ja Aktialla tallelokeroita ei ole.

– Digitalisaatio on vähentänyt lokeroiden tarvetta rajusti. Nuoret ihmiset eivät edes tiedä, mikä on tallelokero, Pohjois-Karjalan Osuuspankin varatoimitusjohtaja Seppo Pölönen sanoo.

Pohjois-Karjalan Osuuspankilla on yhteensä 2 400 tallelokeroa, joista noin puolet on ollut käytössä. Kaikki lokerot lakkautetaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Lokeroasiakkaille on annettu kolme kuukautta aikaa päättää säilytyssopimus. Useimmat lokerot on jo ehditty tyhjentää.

Asiakirjoja ja arvoesineitä

Tallelokeroiden suosio on laskenut vauhdilla, joka on yllättänyt monet pankkialalla.

Seppo Pölönen muistelee, että vielä vajaat kymmenen vuotta sitten, kun Pohjois-Karjalan OP muutti uusiin tiloihin Joensuun keskustassa, tallelokeroista luopuminen ei ollut lainkaan ajankohtaista. Lokeroissa säilytettiin runsaasti asiakirjoja ja pieniä arvotavaroita.

– Sitä mukaa, kun asiakirjat ovat siirtyneet sähköiseksi, lokeroiden kysyntä on vähentynyt, Pölönen sanoo.

Pölönen muistuttaa, etteivät pankit voi tarkkaan tietää, mitä tallelokeroissa on. Lokerot ovat asiakkaiden yksityisiä tiloja, vaikka ne sijaitsevatkin pankin holvissa.

Pieniä arvotavaroita, kuten koruja tai vaikkapa kultaharkkoja, säilytetään arvioiden mukaan entistä enemmän kotikassakaapeissa. Näin arvelee esimerkiksi Suomen ainoa kassakaappivalmistaja Kaso oy.

– Pienten kassakaappien myyntimme on kasvanut, kun tallelokeroiden tarjonta on vähentynyt. Kasvu on kuitenkin ollut pientä, toimitusjohtaja Risto Palkama kertoo.

Testamentit eivät ole vielä sähköisiä

Seppo Pölösen mukaan tallelokeroista luopuminen ei säästä Pohjois-Karjalan Osuuspankilta rahaa. Tarkoituksena on sen sijaan ohjata asiakkaat nykyaikaisempien palveluiden pariin.

– Asiakirjoja voi säilyttää pankissa ilman, että ne ovat henkilökohtaisen lukon takana. Tällainen avoin asiakirjasäilytys on myös asiakkaalle joustavampaa ja halvempaa, Pölönen kertoo.

Eräs harvoista asiakirjoista, joka tarvitsee fyysistä säilytystilaa jatkossakin, on testamentti. Ainakaan toistaiseksi se ei voi olla sähköinen.

Jaa.
Exit mobile version