Huoneistotietojärjestelmän tarkoituksena on helpottaa muun muassa asuntokauppaa. Tietojen kirjaaminen on iso urakka taloyhtiöille ja isännöitsijöille.
Taloyhtiöt joutuvat tänä vuonna kirjaamaan yhä enemmän tietoja Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Tavalliselle asukkaalle järjestelmän tiedot voivat tulla vastaan esimerkiksi lainaa hakiessa.
Huoneistotietojärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2019. Taloyhtiöiden on tähän tähän mennessä pitänyt ilmoittaa järjestelmään osakeluettelot, mutta tänä vuonna aletaan kerätä tietoa myös yhtiöiden kunnossapitotöistä ja lainoista.
Osakkaiden tiedot siirtyvät järjestelmästä positiiviseen luottotietorekisteriin. Rekisterissä on tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista.
Luotonantajan pitää lain mukaan tarkistaa asiakkaansa tiedot positiivisesta luottotietorekisteristä.
Käytännössä taloyhtiön putkiremonttia varten ottama laina voi siis vaikuttaa vaikkapa osakkaan autorahoituspäätökseen. Pankkien edunvalvontajärjestö Finanssialan johtavan lakimiehen Antti Laitilan mukaan lainapäätökseen vaikuttaa kuitenkin aina myös haetun lainan suuruus ja käyttötarkoitus sekä hakijan yleinen taloudellinen tilanne.
– Ei voi antaa mitään yleispätevää vastausta siihen, minkälainen merkitys positiivisen luottotietorekisterin tiedoilla taloyhtiön lainoista on. Ilman muuta ne kuitenkin helpottavat luottokelpoisuuden arviointia.
Lainahanat voivat siis tiukentua, mutta lainsäätäjän tavoitteena on ylivelkaantumisen ehkäiseminen.
Rekisteri mahdollistaa uudet palvelut
Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joissa on yhteensä 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa. Vuoteen 2019 asti niihin liittyvä tieto oli käytännössä taloyhtiöiden hallituksen tai isännöitsijöiden hallussa, esimerkiksi paperimapeissa.
– Tähän on haluttu luoda samanlainen rekisteri kuin vaikka kiinteistöjen omistuksesta. Näin tiedot saadaan kattavasti keskitetystä rekisteristä. Lisäksi sen päälle voi rakentaa erilaisia sähköisiä palveluja, Maanmittauslaitoksen huoneistojen omistuksen palvelujen johtaja Janne Murtoniemi sanoo.
Tietojen kirjaaminen on taloyhtiöiden vastuulla. Puolet yhtiöistä on palkannut ammattimaisen isännöitsijän hoitamaan taloyhtiön asioita.
Lopuilla hallinto ja esimerkiksi kunnossapitoon liittyvät päätökset ovat kokonaan vapaaehtoisten hallitusten jäsenten vastuulla.
Paljon töitä isännöitsijöille
Isännöintiyrityksille tietojen kirjaaminen on iso urakka. Osakeluetteloiden ilmoittamisen takarajaa piti muun muassa tietojärjestelmiin liittyvien ongelmien vuoksi siirtää vuodella.
Nyt osa isännöintiyritysten käyttämistä ohjelmistoyrityksistä ei aio kehittää järjestelmiään niin, että vaadittavat uudet tiedot siirtyisivät huoneistotietorekisteriin automaattisesti. Tiedot on siinä tapauksessa kirjattava järjestelmään käsin.
– Se vaatii työtunteja tiedon keräämiselle ja ihan sille naputtelulle. Tätä ei välttämättä ole osattu ennakoida, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo toteaa.
Tietojen kirjaamisessa voi olla vaihtelua
Taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto pitää huoneistorekisterin laajenemista hyvänä asiana esimerkiksi positiivisen luottotietorekisterin näkökulmasta.
Johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen näkee kuitenkin mahdollisia ongelmia siinä, ovatko esimerkiksi kunnossapitoon liittyvät kirjaukset riittävän tasalaatuisia, jos niitä on ylläpitänyt ja kirjannut toisessa taloyhtiössä ammattimainen isännöitsijä ja toisessa taas maallikkopohjalta toimiva hallituksen jäsen.
– Päästäänkö tässä siihen, että kaikki tieto on samalla tasolla ilmoitettua ja vertailukelpoista keskenään? hän kysyy.
Suomessa on myös edelleen noin 4 500 taloyhtiötä, jotka eivät ole edes ilmoittaneet osakeluetteloita rekisteriin, vaikka määräaika päättyi jo vuoden 2023 lopussa.
Rekisteri vähentää virheitä
Pankkien edunvalvontajärjestö Finanssialan mukaan huoneistotietorekisteri ja sen laajeneminen ovat tervetulleita.
Digitaalisessa muodossa oleva tieto helpottaa ja nopeuttaa asuntolainapäätösten tekemistä. Se myös vähentää inhimillisen virheen mahdollisuutta.
Johtava lakimies Antti Laitila ei kuitenkaan lupaa, että lainapäätösten antaminen nopeutuu tulevaisuudessa, sillä lainahakemusten käsittelyn nopeuteen vaikuttaa myös muun muassa asuntokaupan markkinatilanne.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta. Tietoja käsitellään vain journalistisessa tarkoituksessa.