perjantai, 18 lokakuun

Finanssivalvonnalta pyydettiin selvitystä, koska kyse on suomalaisten arjen huoltovarmuudesta ja perusinfrastruktuurista.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Miksi Nordean palvelut kompuroivat viikkojen ajan? Finanssivalvonta antoi tänään asiasta selvityksen eduskunnan pankkivaltuustolle.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) sanoo, että palvelunestohyökkäyksen laajuus, voimakkuus ja kesto näyttää olevan ennennäkemätön.

– Keskustelun kautta kävi ilmi, että kyse on myös Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisesta voimakkuudesta. Kyseessä on erittäin hyvät resurssit omaava järjestäytynyt toimija, joka kohdistaa toimintaa Nordeaa kohtaan.

Usea muukin pankki on kokenut syksyn kuluessa palvelunestohyökkäyksiä, mutta Nordea on kompuroinut eniten. Eduskunnan pankkivaltuusto ei kuitenkaan saanut Finanssivalvonnalta tietoja siitä, että Nordean toiminnassa olisi ollut puutteita.

– Nordean on niin iso pankki, että se on euroopan keskuspankin yhteisen valvonnan piirissä. Mitään sellaista ei ole tullut esiin, että siinä valvonnassa, varautumisessa tai toiminnassa olisi ollut ilmeisiä puutteita tai laiminlyöntejä.

Lindtman on siinä käsityksessä, että hyökkääjä otti kohteekseen nimenomaan Nordean.

Hyökkääjää hän ei nimeä.

– Ei ole sellaista tietoa antaa, mutta mitä näemme tämän hyökkäyksen laajuudesta ja voimakkuudesta, ihan pienillä resursseilla tällaista ei ole mahdollista toteuttaa.

Moni asiantuntija on epäillyt jälkien johtavan Venäjälle. Lindtman jättää asian viranomaisten tutkittavaksi.

– Muun muassa valtiolliset tai niihin liittyvät toimijat voivat olla sellaisia, joilla on kyky näin laajan mittakaavan toimitaan.

KRP aloitti tutkinnan

Nordealla on ollut viime viikkoina toistuvia ongelmia palveluissaan. Syyksi pankki on kertonut palvelunestohyökkäykset sekä tekniset muutostyöt.

Keskiviikkona Nordean ongelmia käsiteltiin eduskunnan talousvaliokunnassa. Silloin kuultavina olivat elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sekä edustajat valtiovarainministeriöstä, Suomen Pankista, Finanssivalvonnasta, Rahoitusvakausvirastosta, Kyberturvallisuuskeskuksesta, Suojelupoliisista ja Nordeasta.

Tänään myös Keskusrikospoliisin kerrotaan aloittaneen esitutkinnan finanssisektoriin kohdistuneista verkkohyökkäyksistä. Rikosnimikkeenä on tällä hetkellä törkeä tietoliikenteen häirintä.

Artikkelia päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version