keskiviikko, 9 lokakuun

Pankkipalvelut ja -tunnukset ovat osa Suomen huoltovarmuutta, sanoo pankkivaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman.

Ulla Malminen,

Pekka Kinnunen

Eduskunnan pankkivaltuusto on pyytänyt selvityksen Nordean verkkopankkiongelmista.

– Nordean ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään. Kyse on monien suomalaisten arjen huoltovarmuudesta ja perusinfrasta, joka on välttämätöntä monien palveluiden käyttämiseksi. Paitsi pankkipalveluiden, niin myös monien viranomaisten osalta, sanoo pankkivaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

Seuraava pankkivaltuuston kokous on ensi viikolla. Valtuusto haluaa, että pankkien toimintaa valvova Finanssivalvonta tekee selvityksen.

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia tahoja pankkien ohella ovat muun muassa vakuutus- ja eläkeyhtiöt, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi.

Pankkivaltuusto puolestaan valvoo Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan toimintaa.

– Haluamme saada selvityksen siitä, miten Nordean tilanteeseen on reagoitu ja varmuuden, onko kaikki mahdollinen tehty, että palvelut saadaan taas suomalaisille toimimaan, jotta näin pitkät ja toistuvat häiriöt pystytään jatkossa välttämään, Lindtman sanoo.

Hän ei vielä kerro, mihin toimenpiteisiin pankkivaltuusto ryhtyy.

– Mennään askel kerrallaan. Kuullaan ensin selvitys ja katsotaan sitten, mitä johtopäätöksiä on tarve tehdä.

Nordealla on ollut toistuvasti ongelmia palveluissaan useiden viikkojen ajan. Syyksi pankki on kertonut palvelunestohyökkäykset ja tekniset muutostyöt.

Tänään keskiviikkona Nordea kertoo sivuillaan, että tiistaina teknisestä päivityksestä johtuneet häiriöt on korjattu.

Myös eduskunnan talousvaliokunta järjestää ensi viikolla kuulemisen verkkopankkien käyttökatkoista. Kuultaviksi on pyydetty sekä viranomaisia että Nordean edustaja.

​Talousvaliokunnan tehtäviin kuuluvat muun muassa kuluttajansuojaan, pankki- ja rahalaitoksiin, vakuutustoimintaan, rahoitus- ja arvopaperimarkkinoihin sekä Suomen Pankkiin liittyvät asiat.

Jaa.
Exit mobile version