tiistai, 2 heinäkuun

Ranskassa järjestetään sunnuntaina ennenaikaisten parlamenttivaalien ensimmäinen kierros, jonka voittoa povataan laitaoikeistolle.

PARIISI Ranskan seuraavaksi pääministeriksi saattaa nousta Kansallisen liittouman 28-vuotias puheenjohtaja Jordan Bardella.

Perjantaina julkaistut viimeiset mielipidekyselyt povasivat laitaoikeistolle parlamenttivaalien voittoa.

Tutkimusyhtiö Elaben kyselyn mukaan Kansallinen liittouma saisi 36 prosenttia, vasemmistopuolueiden muodostama Uusi kansanrintama 27,5 prosenttia ja presidentti Emmanuel Macronin keskustaliberaali puolue liittolaisineen 20 prosenttia äänistä.

Bardella on ilmoittanut, että hän ryhtyy pääministeriksi ainoastaan, mikäli hänen puolueensa saa parlamenttiin ehdottoman enemmistön.

Se on ennusteiden mukaan mahdollista: viimeisten kyselyiden mukaan Kansallinen liittouma liittolaisineen saisi Kansalliskokoukseen eli parlamentin alahuoneeseen 260–295 edustajanpaikkaa. Ehdoton enemmistö vaatii vähintään 289 edustajaa.

Pariisissa äänestetään laitaoikeistoa vastaan

Pariisilaisella terassilla istuvat näyttelijäystävykset kertovat äänestävänsä uutta vasemmistoliittoumaa.

– Äänestämme heitä siksi, ettei äärioikeisto voittaisi. Se on ainoa mahdollisuus, Anissa Lamotre sanoo.

Pääkaupungissa Pariisissa Kansallisen liittouman kannatus on selvästi muuta maata alhaisempaa ja kaupungissa on nähty viime viikkoina useita äärioikeiston vastaisia mielenosoituksia.

– Pariisin kaduilla tullaan taatusti näkemään isoja mielenosoituksia, jos Kansallinen liittouma voittaa. Mielenosoitukset ovat ainoa keino toimia, jos äärioikeisto pääsee valtaan, Léa Soukoute sanoo.

Ystävykset pitävät vaaleja tärkeimpinä vuosikymmeniin.

– Äärioikeistolla ei ole vielä ikinä ollut näin todellista mahdollisuutta hallita Ranskaa. Se tuntuu hurjalta, Lamotre sanoo.

Tunnelma Ranskassa on jännitteinen

Ranskan viranomaiset varautuvat isoihin mielenosoituksiin sunnuntaina, jolloin pidetään vaalien ensimmäinen kierros.

Ranskassa presidentillä on vahvat valtaoikeudet, mutta pääministeri johtaa etenkin sisäpolitiikkaa. Macronin loppukautta uhkaakin poliittinen halvaannus.

– Pelkään välillä lapseni puolesta. Ihmisiä huolettaa inflaatio ja rikollisuus, mutta toivon, että pystyisimme elämään jatkossakin yhdessä, sanoo Leiza Simedo.

Pienyrittäjänä työskentelevä Pierre-Jean Labare toivoo, että tunnelma Ranskassa rauhoittuisi.

– Ääripuolueet pyrkivät lähinnä osoittamaan sormella syyllisiä. En usko, että se on paras tapa toimia. Mikään Ranskassa ei etene, jos poliitikot eivät kykene yhteistyöhön, nuori pariisilaismies sanoo.

Marine Le Penin tuoreet lausunnot kuohuttavat

Ranskassa on kohuttu Kansallisen liittouman todellisena johtajana pidetyn Marine Le Penin tuoreesta lausunnosta presidentin toimivaltuuksiin liittyen.

– Presidentin asema armeijan ylipäällikkönä on lähinnä kunnianimike, koska pääministeri pitää huolta kukkaron naruista, Le Pen sanoi paikallislehti Le Télégrammen haastattelussa.

Lausunnon tulkittiin vähättelevän presidentin roolia ulkopolitiikan johtajana ja kertovan siitä, että Kansallinen liittouma olisi valmis haastamaan Macronia myös näillä saroilla.

Kansallinen liittouma on ollut presidentti Macronin kanssa eri linjoilla muun muassa Ukrainan tukemisesta. Bardella vastustaa esimerkiksi aikeita lähettää Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia ja puolue on vastustanut myös Venäjälle asetettuja pakotteita.

Presidentti Emmanuel Macron päätti eurovaalien jälkeen hajottaa parlamentin, sillä hänen puolueensa hävisi vaaleissa selvästi Kansalliselle liittoumalle. Ratkaisua on kritisoitu Ranskassa hätiköidyksi ja riskialttiiksi.

Jaa.
Exit mobile version