perjantai, 17 toukokuun

Tänä kesänä ravintolatoimintaa aiotaan pyörittää sivurakennuksessa, jota ei tuli tuhonnut. Paljon silti vielä puuttuu tavaraa ja rahaa, että toiminta saadaan käyntiin.

Huhtikuisena perjantaiaamuna ravintolayrittäjä Suat Erdem herää lattiasta nousevaan savuun. Hän soittaa vaimolleen Mervi Erdemille ja käskee tämän hälyttää palokunnan paikalle.

Vaimon soittaa apua ja Suat Erdem lähtee jäljittämään, mistä savu tulee.

Tulen vallassa on pienen eteläkarjalaiskylän Partakosken ainoa kohtaamispaikka, ravintola Partaranta Savitaipaleella.

Palokunnan saavuttua paikalle ravintola on jo ilmiliekeissä. 120 vuotta vanha hirsirakennus tuhoutuu tulipalossa käyttökelvottomaksi.

Kesäksi tulossa uusi ravintola

Palosta on nyt kulunut 11 vuorokautta. Mervi Erdem vastaa puhelimeen muuttolaatikot käsissään. Kiirettä piisaa: pyöritettävänä on lapsiarki, tulipalon setviminen ja uuden ravintolan käyntiin saaminen.

Katso videolta, miltä Partarannan tulipalon sammutustöissä 19.4.2024 näytti.

Tulipalon jälkeiset raivaustyöt on saatu tehtyä ravintolassa. Kesäksi yrittäjät aikovat avata ravintolan palaneen hirsirakennuksen vieressä olevaan pubirakennukseen, joka säilyi tulipalossa.

– Siellä on wc:t, saunatila ja baaritiski. Terassi laitetaan kuntoon, että sinnekin pääsee istumaan. Meillä on tarkoitus aloittaa ravintolatoiminta heti, kun saadaan sähköt ja viemäriverkostot toimimaan.

Tulipalo syttyi tuhkasta

Etelä-Saimaan mukaan palo sai alkunsa takasta kerätystä tuhkasta. Tuhka oli laitettu astiaan, joka oli lattialla. Tutkinnanjohtaja Petri Korpisammal kertoo Etelä-Saimaalle, että asiassa ei epäillä rikosta, vaan tutkinta tehtiin palonsyyntutkintana.

Kyläläiset apuna

Mervi Erdem kehuu pienen Partakosken kylä yhteishenkeä. Kyläyhdistyksen väki tuli heti apuun ja tarjosi apuaan. Ja apua tarvitaan vielä lisää: ravintolaan pitää hankkia paljon tavaraa. Suat Erdem arvioi, että tulipalossa tuhoutui 400 000 euron edestä omaisuutta.

– Pitää ostaa palaneiden tilalle kaikki uusiksi. Parilla, pizza-uuni, vetolaatikot, jääpalakone, vitriini, pöydät ja tuolit, ihan kaikki, kertoo Suat Erdem.

Palanutta hirsirakennusta ei voi korjata, Erdmenit aikovatkin rakentaa uuden rakennuksen sen tilalle.

– Ihan täysin uusi pitää rakentaa. Varmaan syksyllä laitetaan valut, että ehtii kuivua kunnolla. Mutta tämä on tämmöistä lupaviidakkoa, että asiasta ei ole varmuutta, Mervi Erdem huokaisee.

Tavaroiden lisäksi puuttuu rahaa. Suat Erdem harkitsee tilin avaamista, johon halukkaat voisivat lahjoittaa pieniä summia.

– On varmaan kolehtia kerättävä, Mervi Erdem sanoo.

Jaa.
Exit mobile version