tiistai, 5 marraskuun

Korkeakoulutetuilla selvästi yleisin suhdemuoto on avioliitto. Tiedot käyvät ilmi Väestöliiton Perhebarometrista.

Suomalaisten parisuhdetilanne on yhteydessä yksilön koulutustasoon. Vastikään julkaistun Perhebarometrin mukaan pelkän perusasteen suorittaneista 30–79-vuotiaista vain 36 prosenttia on parisuhteessa.

Ammattikoulun tai alemman korkea-asteen koulutuksen suorittaneista on parisuhteessa noin 75 prosenttia. Ylemmän korkeakoulun suorittaneista parisuhde on peräti 83 prosentilla.

Väestöliiton tutkija Tiia Sorsa pitää tutkimustulosta yhteiskunnallisesti merkittävänä. Tulos tuo esiin ihmisten välistä eriarvoisuutta.

– Jos katsoo koulutusryhmien välisiä eroja siinä, että kuka on parisuhteessa ja kuka ei, niin ero on valtavan suuri. Kuitenkaan siinä, haluavatko pelkän perusasteen suorittaneet parisuhdetta harvemmin kuin korkeakoulutetut, ei ole ihan hirveän suuria eroja.

Noin 80 prosenttia ilman parisuhdetta elävistä toivoisi pitkällä aikavälillä löytävänsä kumppanin. Matalasti koulutettujen näyttää olevan vaikeampi toteuttaa tätä toivetta.

Sosialidemokraattisen Kalevi Sorsa -säätiön eriarvoisuuden vähentämisen asiantuntija Anna Rajavuori arvioi, että kyse on monen tekijän kokonaisuudesta, jossa syy-seuraussuhteet eivät ole aina selkeitä.

– Koulutustaso, tulo- ja varallisuustaso sekä muun muassa kokemus omasta terveydestä ovat yhteydessä toisiinsa. Toisaalta parisuhde on suojaava tekijä monessa kohtaa elämää, jos tulee yllättäviä muutoksia esimerkiksi työllisyystilanteessa tai terveydessä.

Avioliiton suosio vakaa korkeasti koulutetuilla

Kun tutkimuksessa tarkasteltiin niitä vastaajia, joilla on parisuhde, nousi avioliitto yleisimmäksi suhdemuodoksi.

Perusasteen koulutuksen saaneista avioliitossa oli 18 prosenttia ja ylemmän korkeakoulun käyneistä peräti 60 prosenttia.

– Selvästi koulutus vaikuttaa siihen, että jotkut pystyvät toteuttamaan mahdollisen parisuhdehaaveensa ja toiset eivät, tutkija Tiia Sorsa pohtii.

Anna Rajavuori etsii asiaan selitystä myös syrjäytymisestä. Syrjäytymisriskissä on yhä enemmän nuoria. Aiemmin riski on ollut suurempi vanhemmilla ikäpolvilla.

– Koulutustaso saattaa liittyä myös siihen, että syystä tai toisesta ihminen on jäämässä koulutuspolulta ja työelämästä syrjään. Sellaisessa tilanteessa ehkä myös parisuhteen todennäköisyys on entistä pienempi. Nuorilla korostuvat myöskin mielenterveyteen liittyvät haasteet.

Tutkimus huomioi, että nuorilla koulutus on usein kesken. Siksi sen ja parisuhteen yhteyttä tarkasteltiin yli 30-vuotiaiden vastaajien osalta.

Jaa.
Exit mobile version