maanantai, 23 syyskuun

Radiokeli haittaa radio- ja tv-lähetyksiä etenkin korkeapainealueen reunalla. Signaalien ylipitkän etenemisen takia ulkomaiset lähetykset voivat häiritä paikallisia lähetyksiä.

Säästä johtuva radiokeli häiritsee ja katkoo radiolähetyksiä sekä antenniverkon tv-lähetyksiä.

Digitan mukaan tv-lähetyksissä häiriöitä on ollut etenkin täytelähetinten näkyvyysalueilla. Esimerkiksi Pohjois-Savossa Iisalmen ja Varkauden paikallisissa Facebook-ryhmissä on ihmetelty viime viikkojen aikana lähetysten pätkimistä. Täytelähettimiä käytetään kattamaan isompien tv-lähetysasemien katvealueita.

Ilmiö esiintyy korkeapainealuieden reunamilla kevät- ja syysaikaan. Tyypillisesti radiosää haittaa lähetyksiä aamuisin ja iltaisin. Vastaanotettavan lähetyksen signaalin taso voi laskea paljon.

Toisaalta kauempaa, jopa ulkomailta saakka tulevan radio- tai tv-lähetyksen signaali voi myös edetä huomattavasti tavallista pidemmälle, jolloin se tulee paikallisen lähetyksen päälle ja häiritsee sitä.

– Ilmamassassa voi olla lämpötilaeroja, jotka muodostavat radioaallolle tunnelin, jota pitkin lähetys voi edetä pidemmälle, kertoo Digitan tv-palveluiden liiketoimintapäällikkö Jani Saari.

Antennin suuntaus ja antennivahvistin voi auttaa

Radiokelit voivat kestää tunneista vuorokausiin, ja ne häviävät säätilan muuttuessa.

Kuluttaja voi varmistaa parhaan mahdollisen lähetysten vastaanoton siten, että kiinteistön antenni on suunnattu tarkasti ja antennijärjestelmä sekä mahdolliset vahvistimet ovat kunnossa.

Radioharrastajille ilmiö on tuttu niin sanottuna tropokelinä, koska signaali kulkee ilmakehän alaosassa troposfäärissä. Suomessa on ilmiön vuoksi kuultu tänä syksynä FM-alueella muun muassa ruotsalaisia, baltialaisia, puolalaisia ja saksalaisia radioasemia.

Jaa.
Exit mobile version