torstai, 24 lokakuun

Perussuomalaisiin loikkaava Pekka Aittakumpu on arvostellut puoluetta aiemmin, mutta nyt haluaa jäseneksi. Nyt hän kertoo, mikä muutti mielen.

Keskustasta perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu, perussuomalaisista SDP:hen siirtynyt entinen kansanedustaja, Vaasan kaupunginvaltuutettu Maria Tolppanen ja perussuomalaisista, sinisiin ja myöhemmin kokoomukseen loikannut entinen kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Simon Elo kertoivat loikkaamiskokemuksistaan Ylen Politiikkaradiossa.

Aittakumpu joutui lähetyksessä perustelemaan, miksi siirtyy nyt puolueeseen, jota vielä reilu vuosi sitten arvosteli suorasanaisesti.

Perussuomalaisiin liittyvän rasismikeskustelun yhteydessä Aittakumpu kirjoitti, että ”on vaikea ymmärtää perussuomalaisten vähättelevää suhtautumista lähimmäisten ihmisarvon kyseenalaistaviin teksteihin ja kuviin”. Hän kuvasi puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) tekstejä järkyttäviksi.

– Täytyy myöntää, että itsellänikin kun olen asioihin tutustunut, on käsitys puolueesta tarkentunut, ja olen huomannut, että näin on käynyt monille ihmisille, Aittakumpu sanoo.

Aittakummun mukaan perussuomalaisista on median kautta saanut kuvan äärioikeistolaisena puolueena, mutta hänen mielestään puolue ei ole äärioikeistolainen.

– Jos katsotaan puolueen toimintaa eduskunnassa ja ohjelmia niin perussuomalaiset on Suomessa selkeimmin kristillistä ja isänmaallista politiikkaa ajava puolue, Aittakumpu sanoo.

Aittakummun loikasta tulee virallista torstaina, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee asian kokouksessaan.

Perussuomalaisissa ovi käy muita tiuhempaan

Kansanedustajan loikkaaminen puolueesta toiseen ei ole kovin yleistä, mutta viime vuosina loikkaamisia on tapahtunut erityisesti perussuomalaisiin tai perussuomalaisista pois.

– Silloin kesällä 2017 kun itse tein ratkaisuni 19 muun edustajan kanssa, meitä oli 20 kansanedustajaa, siinä on 20-kertainen ero Pekan tilanteeseen nähden, Elo muistuttaa.

Hän arvioi, että perussuomalaisten kohdalla loikkauksia on muita enemmän, koska puolue on vielä melko nuori.

– Varmaan johtuu siitä, että puolue on verraten nuori ja aatehistoria lyhyempi kuin vaikka kokoomuksella, keskustalla, sosiaalidemokraateilla. Sitä kautta epävarmuutta ihmisillä saattaa olla enemmän. Monella toimijalla voi olla myös omaehtoisuutta enemmän, Elo pohtii.

Hetken mielijohteesta puolueeseen

Elo ja Tolppanen perustelevat perussuomalaisista lähtemistä muun muassa puolueen muuttumisella.

– Puolue oli muuttunut itselle vieraaksi, Elo kertoo.

Tolppanen kertoo, että lähti perussuomalaisiin hetken mielijohteesta.

– Istuin kotitaloni rappusilla, join punaviiniä ja polttelin tupakkaa, ja ystäväni soitti ja sanoi että Matti Putkonen on loikannut perussuomalaisiin.

Siltä istumalta Tolppanen soitti Putkoselle ja kertoi, että oli ajatellut lähteä politiikkaan.

Nyt loikattuaan SDP:n riveihin, hän kokee, ettei koskaan oikein ollutkaan perussuomalainen.

– Tämä on pakko jo tässä vaiheessa myöntää, että en ollut kovin perussuomalainen. Meidän arvomme eivät koskaan kohdanneet kunnolla. Koin, että perussuomalaiset on aivan liian oikeistolainen puolue, ja sitten siitä tuli vielä enemmän äärioikeistolainen puolue, Tolppanen pohtii.

Loikkaajat joutuvat usein kovan kritiikin kohteeksi.

– Sanoin, että meitä tullaan kutsumaan pettureiksi ja uhkailemaan ja solvaamaan, ja niin kyllä kävikin, jopa lähipiiriä kohtaan ja fyysistä uhkailua. Suojelupoliisiin piti esimerkiksi ottaa yhteyttä, Elo kertoo.

Jaa.
Exit mobile version