torstai, 19 syyskuun

Valtiovarainministeriö ehdotti hevosalan nykyiseen noin 40 miljoonan euron tukeen 14,5 miljoonan euron leikkausta, mutta summa pieneni budjettiriihessä.

Hevosalalle ja erityisesti ravikilpailutoimintaan povattiin isoa romahdusta, kun valtiovarainministeriö ehdotti lajin saamaan valtiontukeen roimaa leikkausta.

Hallituksen budjettiriihessä selvisi, että alun perin 14,5 miljoonan euron leikkausehdotus kutistui neuvottelujen jälkeen 8,5 miljoonaan euroon.

Näin hevosalan valtiontuki vähenee ensi vuonna parikymmentä prosenttia nykyisestä vajaasta 40 miljoonasta.

– Tämäkin tarkoittaa, että hevosten pitäminen vähenee ja alan työpaikat ovat vaarassa. Pahaa pelkään, että teurastamoilla on kohta ahdasta, pohtii Suomen eturivin ravivalmentajiin kuuluva Harri Koivunen.

Koivunen kuvailee tukimiljoonien leikkausta lypsävän lehmän teurastamiseksi. Hevosalan on laskettu tuottavan valtion kassaan huomattavasti enemmän rahaa kuin sen saama tuki on ollut.

Pelkästään hevospelien tuotot arpajaisveroineen ovat olleet viime vuosina 60 miljoonan euron luokkaa. Lisäksi ala on ollut merkittävä työllistäjä.

Valtaosa hevosalan tuesta on kohdistettu raviradoille ja ravilähtöjen palkintotukeen. Ravivalmentaja Harri Koivunen on nyt erityisen huolissaan juuri raviratojen tulevaisuudesta.

– Pelkään, että niiden toiminta hiipuu ja samalla hevosten harjoittelumahdollisuudet heikkenevät. Innokkuutta hevosen omistamiseen ei silloin enää löydy entiseen tyyliin, Koivunen sanoo.

Säästöjen kohdentumista pohditaan

Toimitusjohtaja Minna Mäenpää Suomen Hippoksesta sanoo, että vielä ei ole tiedossa, millä tavalla tukien leikkaus kohdentuu ensi vuonna. Hippos on hevosalan keskusjärjestö.

Lähes 40 miljoonan euron tukirahasta palkintoihin menee tänä vuonna hieman yli puolet ja kymmenisen miljoonaa keskus- ja maakuntaraviratojen toimintaan ja investointeihin. Tukea ovat saaneet myös muun muassa kesäraviradat, hevoskasvatus ja keskusjärjestö Hippos.

Hippos suunnittelee parhaillaan ensi vuoden kilpailutoimintaa ja pohtii muun muassa kilpailupäivien määrää ja palkintotasoa.

– Tahtotila on se, että palkintotaso pyritään säilyttämään, koska sillä on suuri merkitys hevosenomistajille ja heidän haluunsa investoida lajiin, Mäenpää toteaa.

Alan toiveissa on, että valtiolta saatava tukitaso pystyttäisiin säilyttämään kohtuullisena lähivuosina.

Sen silmissä siintää rahapelien osittainen avautuminen kilpailulle. Uuden lain myötä Hippos toivoo, että ravipelaaminen voisi siirtyä takaisin Hippokselle ja tämän kumppaneille uuden lisenssijärjestelmän myötä.

Tämä voisi toteutua mahdollisesti vuonna 2027. Ravipelien kohtalosta rahapeliuudistuksessa ei vielä ole päätetty. Lakiluonnoksessa totopelit jäisivät Veikkaukselle, mutta tilanne on mahdollisesti muuttumassa.

– Jos olemme jatkossa markkinaehtoinen toimija, pystymme tuottamaan huomattavasti enemmän omaa rahoitusta. Siksi toivomme, että parina tulevana vuonna alaa ei romutettaisi millään lailla, Mäenpää toteaa.

Jaa.
Exit mobile version