perjantai, 20 syyskuun

Mikä saa keski-ikäisen epäpoliittisen perheenisän radikalisoitumaan muutamassa vuodessa niin paljon, että hän saa yli seitsemän vuoden tuomion aseellisesta hyökkäyksestä kongressiin?

Tähän kysymykseen tanskalaisen yleisradioyhtiön DR:n pitkän linjan kirjeenvaihtaja Steffen Kretz hakee vastausta kirjassaan Myrskyn edellä. Kirja ilmestyi keskiviikkona suomeksi.

Kyse on Guy Reffitistä ja tämän perheestä, jota hän haastatteli useaan otteeseen kirjaansa varten. Guy Reffit oli ensimmäinen, joka tuomittiin tunkeutumisesta kongressirakennukseen Washingtoniin.

Ennen 40 ikävuotta Reffit ei ollut koskaan äänestänyt vaaleissa ja hän eli perhe-elämää keskiluokkaisessa naapurustossa Dallasissa. Ensimmäisen afroamerikkalaisen Barack Obaman valinta presidentiksi aktivoi hänet poliittisesti.

Samaan aikaan mies menetti työnsä öljynporaajana ja koronakriisin aikana Reffit uppoutui yhä syvemmälle netin salaliittoteorioiden syövereihin.

Vuosien varrella Reffit nousi keskeiseen asemaan The Three Precenters -nimisessä aseellisessa äärijärjestössä. Järjestön nimi viittaa uskomukseen, että vain kolme prosenttia amerikkalaisista osallistui kapinaan brittien ylivaltaa vastaan.

Reffitistä tuli Donald Trumpin vankka tukija, jonka oli helppo uskoa valheet vilpistä presidentinvaaleissa 2020. Hän oli valmis lähtemään mielenosoituksiin Washingtoniin, kun Trump kirjoitti silloisessa Twitterissä (nyk. X) ”Be there, will be wild!”.

Pian Reffitin perhe todisti televisiokuvista, kuinka isä tunkeutui aseistettuna kärkijoukossa kongressirakennukseen. Heidän tarkoituksenaan oli estää Joe Bidenin nimittäminen virallisesti presidentiksi.

Perhe jakaantui kysymyksessä. Poika Jackson ei hyväksynyt isänsä radikalisoitumista eikä osallistumista mellakkaan. Hän luovutti viranomaisille todisteet isänsä radikalisoitumisesta, mikä oli ratkaisevassa osassa lopullisessa tuomiossa.

Äiti Nicole oli ja on yhä vahvasti aviomiehensä puolella, kun taas tyttäret Peyton ja Sarah eivät ole halunneet valita veljensä ja isänsä väliltä.

Reffitin perheestä tuli esimerkki siitä, kuinka Yhdysvaltojen yhteiskunta on jakaantunut osapuoliin, jotka eivät jaa käsitystä todellisuudesta. Samalla mielikuvat toisista ovat muuttuneet yhä vihamielisemmiksi.

Miten tähän päädyttiin?

Kretz on toiminut Tanskan yleisradioyhtiön kirjeenvaihtajana ja ulkomaantoimittajana yli kolmevuosikymmentä. Hän on haastatellut muun muassa Barack Obamaa, Libyan entistä diktaattoria Muamar Gaddafia, Etelä-Afrikan arkkipiispa Desmond Tutua ja Venäjän entistä presidenttiä Dmitri Medvedeviä.

Vaikka tässä haastattelussa tarkoitus on puhua Yhdysvaltojen polarisaatiosta, häneltä täytyy kysyä myös tuoreista tapahtumista. Viranomaiset tutkivat parhaillaan presidenttiehdokas Donald Trumpiin kohdistuvaa toista salamurhayritystä, jossa otettiin kiinni epäiltynä mies.

Kretzin mukaan tapahtuma kertoo ennen kaikkea kahdesta asiasta: amerikkalaisten turhautumisesta ja poliittisen väkivallan yleistymisestä.

– Muistamme tietysti väkivaltaisen hyökkäyksen Capitol-kukkulalle, joka mielestäni oli poliittinen vallankumousyritys. Sitten oli entisen kongressin puhemiehen Nancy Pelosin aviomieheen kohdistunut vasarahyökkäys heidän kotonaan. Tiedämme myös useista tappouhkauksista, jotka ovat kohdistuneet poliitikkoihin Washingtonissa ja eri osavaltioissa, Kretz sanoo.

Kretzin mukaan Yhdysvalloissa on tehty useita huolestuttavia mielipidemittauksia, joiden mukaan kasvava osa kansalaisista suhtautuu myötämielisesti poliittiseen väkivaltaan. Tämä voi johtua siitä, että lähes seitsemän kymmenestä pitää poliitikkoja korruptoituneina.

Kretz haastattelee teoksessaan rikkaita lobbareita, jotka puhuvat avoimesti ”investoimisesta politiikkaan” ja vielä suoremmin ”poliitikoiden palkkaamisesta”.

Hankalaa kaikesta tekee myös se, että poliitikoita tukevat rahoittajat voivat peittää jälkensä. Korkein oikeus poisti lahjoituksien ylärajan yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja järjestöiltä vuonna 2010. Kretzin mukaan jäljittämättömien lahjoitusten määrä on kasvanut ”räjähdysmäisesti”.

Kun kuvioon lisätään vielä maassa kasvaneet tuloerot ja keskiluokan vuosikymmeniä heikentyneen taloudellisen tilanteen, ei ole ihme, että monet amerikkalaiset ovat turhautuneita politiikkaan.

Kuviossa näyttää kuitenkin olevan yksi ristiriita. Trump on luvannut ja toteuttanut isoja veroalennuksia suurituloisille ja esimerkiksi yksi lobbareista kertoi Kretzille heidän ”palkanneen” Trumpin.

Miksi siis tavalliset kaduntallaajat, kuten Guy Reffit, silti kannattavat häntä?

– Amerikkalaiset hukkuvat tällä hetkellä disinformaation tulvaan. Tutkijat yrittävät ymmärtää, miksi ihmiset kuluttavat niin paljon valeuutisia ja salaliittoteorioita. Puolella amerikkalaisista on vaikeuksia hahmottaa, mikä on totta ja mikä valhetta.

Valeuutiset ovat myös tuottoisaa liiketoimintaa monille yksittäisille kansalaisille. Kretz haastatteli kirjassa henkilöä, joka tienaa enimmillään 19 000 dollaria kuukaudessa mainostuloja valeuutisia levittävillä Facebook-sivuillaan.

Tanskalaistoimittaja: Trump on uhka

Kretzin mukaan yhä useammat amerikkalaiset tuntevat lähipiirissään ihmisiä, joiden kanssa keskustelu on muuttunut mahdottomaksi.

– He tuntevat jonkun, joka on radikalisoitunut poliittisesti. He eivät enää pysty keskustelemaan näiden ihmisten kanssa, koska eivät jaa samaa käsitystä faktoista.

Reffitin perheen tarina kertoo yhtä perhettä laajemmasta ilmiöstä Yhdysvalloissa. Samalla se kuvastaa amerikkalaisen yhteiskunnan historiaa.

– Ensimmäiset siirtolaiset asettautuivat Yhdysvaltoihin noin 400 vuotta sitten. Lähes siitä lähtien afroamerikkalaiset olivat 350 vuoden ajan joko orjia tai toisen luokan kansalaisia, Kretz sanoo.

Orjuuden lakkauttamisen jälkeen moniin osavaltioihin ja paikallisiin lakeihin jäivät voimaan niin kutsutut Jim Crow -lait, joilla toteutettiin rotuerottelua Yhdysvalloissa.

Kretzin mukaan tämä historia vaikutti siihen, miksi Guy Reffitin oli vaikeaa hyväksyä Obamaa maansa presidentiksi. Tilannetta ei helpottanut se, että Donald Trump kylvi vuosia epäluuloa Obaman synnyinpaikasta.

Monilla foorumeilla levisi valhe, että Obama olisi syntynyt Keniassa. Tämä olisi estänyt Obamaa toimimasta presidenttinä, koska presidentin tulee olla syntyperäinen kansalainen.

Yksi Kretzin mukaan on selvää. Trumpilla tulee olemaan vaikeuksia hyväksyä vaalitulosta, jos hän häviää nyt marraskuussa.

– Jos Harris voittaa, voitto on todennäköisesti todella hienoinen. Se tarkoittaa sitä, että republikaanilakimiehet taistelevat loppuun asti vaalituloksesta vaa’ankieliosavaltioissa.

Vaalituloksen tunnustaminen on demokratian kulmakiviä. Amerikkalaisessa poliittisessa väittelyssä usein toistetun väitteen mukaan Trump olisi uhka maan demokratialle. Kretz on samaa mieltä.

– Hänen retoriikkansa on kärjistynyt vuosien saatossa ja hän kertoi olevansa diktaattori ensimmäisenä työpäivänään.

Trump sanoi Fox Newsin toimittajan haastattelussa olevansa vain ensimmäisenä vaalien jälkeisenä päivänä diktaattori, kun hän sulkee Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan.

Kysymys esitettiin Trumpille sen jälkeen, kun hän oli kutsunut poliittisia vastustajiaan ”syöpäläisiksi”, jotka ”valehtelevat ja varastavat vaaleja”.

Jaa.
Exit mobile version