sunnuntai, 13 lokakuun

Tunnettu petotutkija Ilpo Kojola pelkää, että nuorena pihoilla käyneet karhut palaavat niille myös täysikasvuisina.

Ilkka Ritvanen,

Jaana Kainulainen

Joensuun Iiksenvaaralla asuvan Sivosen perheen pihassa vieraili viime viikolla karhu useaan otteeseen. Ensimmäisellä kerralla tieto vierailusta tuli naapurin rouvalta, mutta toisella kerralla mesikämmen saatiin jo videolle.

– Mies juoksi tupaan sisälle ja sanoi minulle, että nyt se karhu on tuossa. Menimme kaikki tuijottamaan ikkunaan ja siinä se söi jotain, Sanna Sivonen kertoo.

Poliisin ja suurriistavirka-apu häätivät karhun, mutta Sivoset näkivät sen pihallaan vielä kolmannenkin kerran.

Iiksenvaara on maaseutumaista aluetta muutaman kilometrin päässä Joensuun kaupunkialueesta. Karhun houkutteli pihaan todennäköisesti ravinto, sillä se nähtiin pihan omenapuiden kimpussa.

Sivonen on varautunut mahdollisiin tuleviin karhuvierailuihin karhututkijalta oppimallaan konstilla.

– Olen ruvennut laulamaan Beatlesia aina, kun menen ulos, hän nauraa.

Sivosen lempikappale karhun torjuntaan on John Lennonin soolotuotantoon kuuluva Imagine.

Tänä kesänä Joensuussa on tehty runsaasti karhuhavaintoja. Esimerkiksi Joensuun Vehkalahdessa kaksi erauspentua liikkui taajamassa syyskuun puolivälissä. Poliisin mukaan ilmoituksia pihakarhuista tulee lähes päivittäin.

Karhut oppivat käymään pihoilla

Luonnonvarakeskuksen vieraileva asiantuntija, emeritusprofessori Ilpo Kojola varoittaa, että karhujen pihavierailut voivat lisääntyä huomattavasti.

– Jos tällä tavalla käyttäytyviä erauspentuja ei saada pois, niin ne saattavat tulla pihoille myös aikuisina. Silloin siihen liittyy ihan erilainen turvallisuusriski.

Erauspennunnulla tarkoitetaan alle kaksivuotiasta karhua, jonka sen emo on vieroittanut. Kojolan mukaan valikoiva metsästys on aiemmin pitänyt erauspennut pois pihoilta ja kaupungeista.

– Nyt valitettavasti metsästys ei ole mahdollista, mikä saattaa kantaa tällaista hedelmää.

Karhunmetsästys on jäissä

Tänä syksynä karhuja ei metsästetä koko eteläisessä Suomessa ollenkaan Riistakeskuksen kiristettyä lupaehtoja huomattavasti. Lupaehtoja kiristettiin, sillä korkein hallinto-oikeus totesi vuosi sitten, että karhulupia oli myönnetty lainvastaisesti.

Myös vuonna 2022 karhunmetsästys jäi lähes kokonaan väliin, sillä karhujen täyssuojelua kannattavat yhdistykset valittivat luvista, ja ne määrättiin toimeenpanokieltoon.

Poliisi voi edelleen myöntää tappolupia vaarallisesti käyttäytyville karhuille.

– Tarkastelu lähtee kuitenkin ihmisen turvallisuuden näkökulmasta. Tällaiset erauspennut eivät ole vielä turvallisuusriski, mutta ne voivat olla sitä tulevaisuudessa, Kojola sanoo.

Pelottelu toimii nuoriin karhuihin

Kojola neuvoo karhualueilla asuvia siivoamaan kaiken ruoaksi kelpaavan pois pihoilta.

Jos kohtaa karhun, kannattaa Kojolan mukaan aina välttää lähikontaktia. Hän ei olisi kovin huolissaan nuorista erauskarhuista, jotka eivät käyttäydy ihmistä kohtaan uhkaavasti.

Karhu voi Kojolan mukaan olla vaarallinen, jos sillä on haaska lähistöllä tai se suojelee pentujaan.

– Uskon, että pelottelu toimii pienikokoisiin erauskarhuihin.

Jaa.
Exit mobile version