Kokoomuksen Ville Valkonen pitää kaksivuotista perintö- ja lahjaveroalennusta ”piristysruiskeena taloudelle”.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei innostu hallituskumppani kokoomuksen ajatuksesta alentaa perintö- ja lahjaveroa.
Kokoomuksen kansanedustaja, verojaoston puheenjohtaja Ville Valkonen esitti Talouselämässä molempien verojen puolittamista kahdeksi vuodeksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen on näyttänyt aloitteelle vihreää valoa.
Perussuomalaisten Jani Mäkelä pitää ajatusta lyhytnäköisenä ja ja ihmettelee, mikä on Valkosen motiivi. Verotuksen pitäisi Mäkelän mielestä olla pitkäjännitteistä ja ennakoitavaa.
– Valtiontalous on vahvasti alijäämäinen. Ollaan jo korotettu yleistä arvonlisäveroa ja tehty valtiontalouden menosäästöjä. Ison menosäästön esittäminen tässä tilanteessa on aika vaikeaa, Mäkelä sanoo.
Ville Valkonen arvioi, että veroale olisi piristysruiske taloudelle. Lahjaveroalennuksella saataisiin Valkosen mukaan varallisuutta siirtymään niille polville, jotka sitä enemmän tarvitsevat. Samalla vauhditettaisiin yritysten sukupolvenvaihdoksia.
Marttinen: Tämä on keskustelun avaus
Myös Matias Marttinen perustelee veroalea näin.
– Näin niitä (pääomia) voitaisiin käyttää investointeihin ja yritysten toiminnan kehittämiseen, jotka tällä hetkellä menevät muun muassa perintöverojen tai lahjaverojen maksuun.
Hän korostaa kuitenkin, että kyse on Valkosen keskustelunavauksesta.
–Kyseessä on verojaoston puheenjohtajan tekemä keskustelun avaus ja tätä asiaa täytyy nyt huolella selvittää. Pidän tärkeänä, että hallitus ottaa nämä kaikki ehdotukset huomioon, kun ensi kevättä varten tehtäviä kasvutoimia valmistellaan, Marttinen sanoo.
Tässä jutussa kerrotaan, miten 20 000 euron perintöverosta voi tulla työttömälle riippakivi.
Mäkelä lähtisi ennemmin miettimään, mikä olisi vaikuttavin veroale, jos sellaiseen olisi ylipäätään varaa.
– Itse lähtisin mieluummin alentamaan pienituloisten palkansaajien veroja, Mäkelä sanoo.
RKP:ltä tukea Ruotsin mallille
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on sopinut selvittävänsä perintöveron korvaamista luovutusvoittoverolla, joka perittäisiin vasta sen jälkeen, kun perillinen on myynyt omaisuutensa. Tällainen käytäntö on voimassa Ruotsissa.
– Se olisi järkevä kehityspolku, jotta saataisiin perintöverotuksen epäkohtia korjattua. Kukaan ei tietenkään halua sitä, että perijä joutuu kohtuuttomaan asemaan tai yrittäjä joutuu konkurssiin ja irtisanomaan työntekijänsä, Mäkelä sanoo.
RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz vastasi viestipalvelu X:ssä muistuttamalla, että RKP ehdotti Ruotsin malliin siirtymistä jo elokuussa puolueohjelmassaan. Adlercreutz lisää olevan selvää että syntyisi haasteita, jos toimi tehtäisiin yksittäin, ilman muita veromuutoksia.
Kokoomuksen Marttinen on samaa mieltä siitä, että yksittäinen verotoimi ei riitä kasvun luomiseen.
– Nyt tarvitaan hyvin laajasti uusia toimenpiteitä, ja totta kai myös verotusta koskevat asiat täytyy nyt käydä huolella läpi, Marttinen sanoo.
Asiantuntijoiden mukaan perintöverosta luopuminen ja sen korvaaminen Ruotsin mallilla hyödyttäisi ennen muuta kaikkein varakkaimpia.
Esimerkiksi taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD suosittaa perintöverotusta, koska se on talouden tehokkuuden ja tasa-arvon näkökulmasta hyvä vero.
Juttua täydennetty Matias Marttisen kommenteilla.