Verkkojulkaisu Long Play uutisoi torstaina perussuomalaisten kansanedustajan Antti Kankaan ja talousvaliokunnan kuulemien Carboreal-yrityksen ja Luonnolliset ilmastotoimet- yhdistyksen kytköksistä.
Kangas on talousvaliokunnan jäsen ja Carborealin hallituksen varapuheenjohtajana. Hän omistaa yrityksestä noin 10 prosentin vähemmistöosuuden. Tämä on herättynyt kysymyksen esteellisyydestä ja edellä mainittujen toimijoiden vaikutusvallasta lakiesityksiin.
– Minulla on kyllä täysin puhdas omatunto, koska olen pelannut täysin avoimin kortin. Minulla ei ole mitään salattavaa tässä asiassa, Kangas sanoo Ylelle.
Talousvaliokunta käsitteli syksyn aikana hallituksen esityksiä biopolttoaineen jakeluvelvoitteesta ja fossiilisten polttoaineiden päästökaupasta. Carboreal ja Luonnolliset ilmastotoimet -yhdistys halusivat vaikuttaa esityksiin heille suotuisaan suuntaan.
Lobbaus ei kuitenkaan mennyt läpi, koska lakiesitykset menivät talousvaliokunnassa läpi sellaisenaan eikä valiokunta tehnyt niihin muutoksia.
Jakeluvelvoite ja EU:n päästötoimet ovat olleet kiistojen kohteena ja vaikea pala erityisesti perussuomalaisille.
Päästövähennykset luovat uutta bisnestä
Long Play väittää, että yhdistys olisi käytännössä Carborealin bulvaani.
Carborealin toimitusjohtaja Salomo Vilén ja Luonnolliset ilmastotoimet ryn puheenjohtaja Pirkka Vilén ovat veljeksiä. Pirkka Vilén oli aiemmin Carborealin hallituksen jäsen, mutta lopetti yrityksessä kesällä ja perusti alkusyksystä yhdistyksen.
Syksyllä 2023 perustettu Carboreal myy hiilensidontatoimia, kuten peltojen metsittämistä. Se pyrkii myös hyötymään biopolttoaineen jakeluvelvoitteen joustomekanismista, joka mahdollistaa jakeluvelvoitteen korvaamisen päästövähennyksillä.
Maanviljelijätaustainen Antti Kangas myöntää avoimesti sen, että yrityksen perustamisen taustalla on ollut ajatus, että maatalousyrittäjät pääsisivät myymään hiilensidontaa markkinoille.
Luonnolliset ilmastotoimet ry taas pyrkii asiantuntijalausuntojen antajaksi yrityksille siitä, täyttävätkö niiden toimet EU:n päästökaupan vaatimukset.
EU:n päästökaupan kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä. Joustomekanismin mahdollistamien päästövähennysten myynti on kuitenkin uusi bisnes, josta moni haluaisi osansa.
– Kun EU-sertifiointikehys valmistuu, kaikki alan toimijat tarvitsevat riippumatonta tahoa. Yhdistys voi tehdä lausuntoja Carborealille, Atrialle tai vaikka metsähoitoyhdistyksille siitä, täyttääkö niiden tekemä vapaaehtoiset hiilensidontatoimet EU:n kriteerit, Kangas selittää.
Carboreal oli valiokunnassa kuultavana jakeluvelvoitteesta ja yhdistys antoi kirjallisen lausunnon sekä jakeluvelvoitteesta että päästökaupasta.
Valiokunta kuuli lakiesitysten käsittelyn aikana kymmeniä muitakin alan keskeisiä tahoja ja asiantuntijoita. Etujärjestöt ja yritykset pyrkivät vaikuttamaan heitä koskevaan lainsäädäntöön.
Puheenjohtaja Puisto: Kangas ei esteellinen
Antti Kangas sanoo kertoneensa avoimesti omistuksistaan eduskunnalle jätettävässä sidonnaisuusilmoituksessa. Kangas kertoo informoineensa myös perussuomalaisten eduskuntaryhmää ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puistoa (ps.).
Kangas oli myös kysynyt neuvoa eduskunnan hallinnosta mahdollisesta esteellisyydestä. Kangas sanoo, ettei hänellä ole Luonnolliset ilmastotoimet -yhdistykseen mitään kytköstä.
Puisto vahvistaa, että Kangas on ottanut asian esille valiokuntaneuvosten kanssa.
– Me olemme eduskunnassa huolellisesti pohtineet tätä asiaa, ja tulleet siihen tulokseen, että tähän ei liity mitään esteellisyyttä.
Long Play kertoo, etteivät kaikki talousvaliokunnan jäsenet olisi tienneet Kankaan suhteesta Carborealiin.
– Tämä ei kyllä ole ollut missään vaiheessa mikään salainen asia. Olen syksyllä 2023 eduskunnan sähköpostista lähettänyt kaikille talousvaliokunnan jäsenille ja varajäsenille kutsun Carborealin lanseeraustilaisuuteen, ja siellä olikin useita kansanedustajia paikalla, Kangas kertoo.
Puisto myöntää, että näin jälkikäteen ajatellen Kankaan kytkökset olisi pitänyt tuoda vielä selkeämmin esiin valiokunnassa. Puiston mukaan monet jäsenet ovat tienneet hänen yrityksestään.
Talousvaliokunnan keskustalainen jäsen Timo Mehtälä kertoi Long Playlle, että hän oli pyytänyt Carborealin kuulemista talousvaliokunnassa Kankaan toiveesta, mutta ei tiennyt kollegan kytköksestä yritykseen.
Mehtälä tarkentaa Ylelle perjantaina, että hän tiesi Kankaan olleen yrityksen hallituksen jäsen, mutta ei omistajuudesta.
– Selvitin omistussuhteet jälkikäteen, mutta totta kai koko valiokunta tiesi reilu puoli vuotta aiemmin hänen kytköksensä Carborealiin. Antti pyysi koko valiokuntaa Carborealin tilaisuuteen, Mehtälä sanoo.
Kangas sanoo, ettei hän voinut esittää kutsua Carborealille valiokunnan kuulemiseen ilmeisen eturistiriidan takia. Yhdistykseltä kuitenkin pyydettiin Kankaan pyynnöstä kirjallinen lausunto.
Antti Kankaan mukaan Carboreal on uuden bisnessektorin suurin toimija tällä hetkellä. Hänen mielestään olisi ollut aika erikoista, jos yritystä ei olisi kuultu asiantuntijana, kun paljon pienempiäkin kuultiin.
Asiantuntijoita kuullaan, mutta mielipide muodostetaan itse
Carborealin hallituksessa on myös toinen kansanedustaja, SDP:n Piritta Rantanen. Hän sanoo, että monilla kansanedustajilla on kytköksiä eri tahoihin yhteiskunnassa.
Esimerkiksi hän on ammattiyhdistysliikkeen jäsen ja toimii työ- ja tasa-arvovaliokunnassa. Monet maa- ja metsätalousvaliokunnan kansanedustajat puolestaan ovat samalla MTK:n valtuuskunnan jäseniä.
– Mielestäni kaikista tärkeintä on, että asiantuntijoita kuullaan mahdollisimman monipuolisesti. Kansanedustajat muodostavat mielipiteensä sitten itse.
Carborealia tai Luonnollisia ilmastotoimia ei ole kuultu maa- ja metsätalousvaliokunnassa tai työ- ja tasa-arvovaliokunnassa, joissa Rantanen istuu.