sunnuntai, 19 toukokuun

Puolue on aiemmin ajanut eroa EU:sta pitkällä aikavälillä. Perussuomalaiset julkisti tänään EU-vaaliohjelmansa.

Perussuomalaiset ei enää aktiivisesti aja eroa Euroopan unionista. Perussuomalaisten muuttunut linja käy ilmi puolueen tänään julkistamasta EU-vaaliohjelmasta. Vaaliohjelmassa todetaan, että lähitulevaisuudessa ei ole realistista, että Suomi yksipuolisesti jättää EU:n.

– Potentiaalinen ero EU:sta todennäköisesti tapahtuisi samanaikaisesti muiden Pohjoismaiden kanssa, jolloin pohjoismainen yhteistyö myös tiivistyisi, ohjelmassa kirjoitetaan.

Ohjelmassa ei mainita, että puolue enää aktiivisesti ajaisi eroa Euroopan unionista. Ohjelmassa kuitenkin todetaan, että Suomen valtiolla tulee olla poikkeussuunnitelma sen varalle, että unioni hajoaa.

Puolueen linjassa on tapahtunut muutos, sillä perussuomalaisten vuoden 2019 vaaliohjelmassa sanottiin, että puolueen pidemmän aikavälin strategisena tavoitteena on hallittu ero EU:sta.

– EU ei ole ikuinen. Jo ennen unionin lopullista hajoamista perussuomalaiset näkee pidemmän aikavälin strategisena tavoitteena Suomen hallitun EU-eron joko yksin tai osana laajempaa EU-kriittisten maiden joukkoa, silloisessa vaaliohjelmassa linjattiin.

Tilaisuuden aluksi puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) piti poliittisen ajankohtaiskatsauksen ja otti kantaa puolueen EU-vaaliohjelmaan. Puolue suhtautuu kriittisesti Euroopan unionin tulonjako- ja yhteisvelkainstrumentteihin.

Purran mukaan ohjelman perussanoma on, että EU:ssa Suomen pitää hyödyntää EU:n parhaimpia osia ja vastustaa sen leviämistä.

Purra palasi puheissaan myös viimeviikkoiseen kehysriiheen ja totesi, että veronkorotusten suuruudesta on tullut palautetta. Hallitus päätti muun muassa yleisen arvonlisäverokannan korottamisesta 1,5 prosenttiyksiköllä 25,5 prosenttiin. Purra perusteli vaikeita päätöksiä Suomen velkaantumisen taittamisella.

– Laskisin niitä paljon mieluummin, Purra summasi.

Valliohjelmaa esittelevät tarkemmin Purran erityisavustaja Mikael Lith ja poliittinen suunnittelija Juhani Huopainen. Lithin mukaan Suomella on oltava EU-eroskenaarion varalta suunnitelmat valmiina, mutta ero ei ole realismia. Ei etenkään Ukrainan sodan ollessa käynnissä.

Perussuomalaisilla on tällä hetkellä kaksi meppiä Brysselissä: Teuvo Hakkarainen ja Pirkko Ruohonen-Lerner. Ruohonen-Lerner hakee puolueen riveissä jatkokautta, mutta Hakkarainen ei perussuomalaisten listoille enää kelvannut.

Perussuomalaiset aikoo asettaa vaaleihin yhteensä parisen kymmentä ehdokasta. Tähän mennessä julkistettujen ehdokkaiden joukossa on muun muassa puolueen kansanedustajia ja nuorisojärjestön jäseniä. Listalla on myös vajaat kaksi viikkoa elinkeinoministerinä toiminut puolueen kansanedustaja Vilhelm Junnila ja puolueen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Juttu päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version