maanantai, 20 toukokuun

Tutkijan mukaan Timo Vornasen epäilty ampumistapaus on saattanut osaltaan vaikuttaa perussuomalaisten kannatuksen laskuun.

Anne Orjala,

Tero Valtanen

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa SDP:n kannatus loikkasi ja perussuomalaisten notkahti. Perussuomalaisten kannatus laski alle 16 prosenttiin.

Väitöskirjatutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta arvioi, että osa perussuomalaisten kannattajista saattaa olla pettyneitä.

– Politiikka, jota he ajavat tällä hetkellä hallituksessa, on aika oikeistolaista. Perussuomalaisten kannattajissa on myös niitä, jotka käyttävät esimerkiksi sosiaaliturvatukia.

Huonoin viikko perussuomalaisille mittausjaksolla oli kansanedustaja Timo Vornasen epäillyn ampumistapauksen julkitulon jälkeinen viikko.

Helimäki uskoo tapauksen voineen osaltaan vaikuttaa perussuomalaisten kannatukseen.

– Suomessa tutkitustikin on korkea luottamus politiikkaan ja poliitikkoihin. Silloin kun sitä horjutetaan, tällaiset epäilyt saattavat vaikuttaa myös kannatusmittauksiin.

Samaan hengenvetoon Helimäki kuitenkaan toteaa, että perussuomalaisilla on yleensäkin vaikeampaa kannatuksen kannalta hallituksessa kuin oppositiossa.

Mäkelä uskoo perussuomalaisten kannatuksen nousevan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan puolueen kannatuksen notkahdusta selittävät muun muassa hallituksen säästötoimet.

– Nyt on ollut todella paljon ikäviä ja vaikeita asioita julkisuudessa viime aikoina. Lähtien valtiontalouden menoleikkauksista kehysriihessä ja viimeisimpänä kirsikkana kakun päällä välikohtaus Helsingin keskustassa, joka johti edustajamme erottamiseen ryhmästä.

Mäkelä toteaa kuitenkin, että yksittäisiin kannatusmittauksiin ei tule tuijottaa liikaa.

Hän uskoo kannatuksen jälleen nousevan, kun eduskuntaan tulee maahanmuuttoa tiukentavia esityksiä.

– Uskon, että puolueen kannatus siitä nousee.

SDP ja kokoomus ovat mitelleet kärkipaikasta

Kokoomus ja SDP ovat mitelleet pitkään suosituimman puolueen paikasta Ylen kannatusmittauksissa eduskuntavaalien jälkeen.

SDP:llä on oppositiopuolueen asemasta huolimatta kestänyt pitkään saada selvä johtoasema, vaikka Petteri Orpon hallituksen oikeistolainen talous- ja työmarkkinapolitiikka on tarjonnut sille iskun paikan.

Helimäen mukaan kestää aikansa, että vaalien jälkeen poliittiset linjat alkavat hahmottua ihmisten mielissä.

– Se, että kokoomus ja SDP sahaavat edestakaisin, kuvastaa mielestäni hyvin sitä, että tällä hetkellä liikutaan vahvasti talouspoliittisissa kysymyksissä, jotka erottavat nimenomaan SDP:tä ja kokoomusta toisistaan.

Näkkäläjärvi: Kansa haluaa vaihtoehtoja

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärven mukaan kansa haluaa vaihtoehtoja hallituksen tekemälle politiikalle.

Näkkäläjärvi muistuttaa, että eduskuntavaaleista on noin vuosi aikaa.

– Varmasti moni on ehtinyt tämän vuoden aikana miettiä, minkälaista politiikkaa halusi ja oliko tämä sellaista politiikkaa kuin vaaleissa äänesti.

Näkkäläjärvi ei peittele tyytyväisyyttään, mutta toteaa samalla, että töitä kannatuksen saamiseksi on tehtävä lujasti vastakin.

– Tuntuu tietysti hyvältä, että luottamus puoluetta kohtaan on kasvamaan päin, mutta kyllä tässä töitä sen eteen on tehtävä joka päivä.

Jaa.
Exit mobile version