perjantai, 28 kesäkuun

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Petteri Orpo on pääministerinä ajatellut valtakunnallisesti. Orpon hallitus täytti juhannuksen alla vuoden.

Viime torstaina tuli täyteen tasan vuosi siitä, kun kokoomuksen turkulaisesta puheenjohtajasta Petteri Orposta tuli pääministeri.

Varsinais-Suomessa ja kotikaupunki Turussa ladattiin odotuksia sille, miten pääministeri oman maakunnan asioita edistäisi.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä on perehtynyt tarkkaan hallitusohjelmaan ja sen kirjauksiin. Hänen mukaansa sieltä on löydettävissä vain kaksi isompaa hanketta, jossa voi olla nähtävillä Orpon kädenjälki.

Toinen on Helsinki–Turku-yhteysvälin parantaminen eli Länsirata, joka aiemmin tunnettiin nimellä Turun tunnin juna, ja toinen Saaristomeren suojeluhanke.

Ratahankkeeseen hallitus panostaa vähintään 400 miljoonaa ja Saaristomeren tilan parantamiseen kymmeniä miljoonia.

Kumpikin hanke on valtakunnallinen ja hyödyttää Jokisipilän mukaan paljon muitakin suomalaisia kuin varsinaissuomalaisia ja turkulaisia.

– Näiden ohella hallitusohjelmasta ei Turkua löydy mistään muusta kohdasta. Tässä suhteessa kotiinpäin ei ole vedetty. Turha tulla muualla Suomessa olevien syyttämään siitä.

Tarkasti kirjattu

Markku Jokisipilä arvelee, että Länsirata- ja Saaristomeren suojeluhankkeen osalta jostain muualta päin Suomea kotoisin oleva pääministeri olisi voinut toimia myös toisin.

– Sinne hallitusohjelman tasolle nämä eivät ehkä olisi näin tarkkoina kirjauksina päätyneet. Ehkä olisi puhuttu enemmänkin esimerkiksi vain, että parannetaan ratayhteyksiä eikä sitouduttu, että tämän hallituskauden aikana.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että Petteri Orpo on toiminut kuten aiemmatkin pääministerit.

– Kyllä Orpo on tätä suomalaista poliittista kulttuuria ihan johdonmukaisesti jatkanut siinä, minkä tason asioihin hän on pyrkinyt oman peukalon jälkensä piirtämään.

Jokisipilä sanoo, että pääministeriltä edellytetään poliittista korrektiutta ehkä enemmän kuin muilta ministereiltä. Oppositio pitää myös huolen siitä, että pääministerin tekemiset katsotaan tarkalla syynillä läpi.

– Jos herää epäilys, että siltarumpupolitiikkaa tehdään ja vedetään kotiinpäin sinne kotimaakuntaan tai kotivaalipiiriin, niin kyllä siitä poliittisia vaikeuksia tulee.

Jalat kuivina selvitty

Jokisipilän mukaan Petteri Orpo, kuten kaikki pääministerit, saa jatkuvasti yhteydenottoja eri sidosryhmiltä, niin omasta kotimaakunnastaan kuin muualtakin Suomesta.

– Kyllä hän niitä varmasti kuuntelee, mutta mitä hän tekee ja mihin ne johtavat, se on eri asia. Pääministerin tehtävä on valtakunnallinen, siinä ei oikein aikakaan riitä perehtyä yksittäisen maakunnan asioihin.

Petteri Orpo valittiin toissa viikonloppuna kokoomuksen puheenjohtajaksi viidennen kerran peräkkäin. Hän on johtanut kokoomusta nyt vuodesta 2016 lähtien.

Vuosi sitten hänet valittiin pääministeriksi ensimmäistä kertaa.

Markku Jokisipilä arvioi, että Orpo on onnistunut tehtävässään varsin hyvin hallituksen alkutaipaleen vaikeuksista huolimatta. Ensimmäinen ministeri, perussuomalaisten Vilhelm Junnila, ilmoitti erostaan jo 11 päivän jälkeen.

Petteri Orpon hallitus on joutunut vakuuttamaan yhtenäisyyttään monet kerrat vuoden aikana.

– Kyllä Orpo mielestäni on jalat kuivina selvinnyt sikäli, että aika monta luottamusäänestystä on eduskunnassa järjestetty, ja aina hallitus on luottamuksensa saanut.

Jaa.
Exit mobile version