Pääministeri Petteri Orpo (kok.) nähdään Sean Ricksin vieraana Yle Perjantain jaksossa Mikä meitä uhkaa? Orpo kertoo, ettei pelkää aktiivisesti oman turvallisuutensa puolesta, mutta neuvoo kaikkia käyttämään maalaisjärkeään liikkuessaan ulkona.
Mutta pelkääkö Orpo Suomen joutuvan sotaan?
– Pelkään. Tai siis, jätetään se pelko-sana pois, mutta monesti kollegat tätä kysyvät ulkomailla, ja minä vastaan, että me emme pelkää, mutta me olemme varautuneita pahimman varalle, Orpo tarkentaa.
– Me näemme, että naapuri käy laitonta hyökkäyssotaa jo kolmatta vuotta. Siksi pitää olla huolissaan. Meitä pelotellaan, mutta me emme pelkää, ja viisas varautuu. Se on Suomessa opittu meidän historiamme myötä.
Orpoa huolettaa tällä hetkellä kaikkein eniten maailmalla käynnissä olevat konfliktit, kuten Ukrainan hyökkäyssota ja Lähi-idän tilanne, sekä erilaiset viime aikoina Itämerellä nähdyt vaikuttamistoimet. Näiden lisäksi Suomen taloustilanne aiheuttaa murhetta.
– Se on hirvittävän huono. Jos me emme pysty kääntämään kehitystä talouden kasvuksi, jotta ihmiset saisivat työpaikkoja ja tuloja ja valtio verotuloja, silloin me menetämme sen Suomen, missä me elämme, hyvinvointiyhteiskunnan, Orpo sanoo.
Tytär kysyy hallituksen päätöksistä
Ricks kysyy Orpolta, mistä Orpo tietää tekevänsä oikeita päätöksiä. Orpo ei epäile hallituksen politiikkaa. Hän kokee, että ei nähnyt toteuttamiskelpoisia, vaihtoehtoisia tapoja ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa.
Orpo tunnistaa sen, että oikeistopuolueiden muodostama hallitus lisää yhteiskunnallisen keskustelun vastakkainasettelua.
– Uskon, että olemme kaikki Suomessa samaa mieltä tavoitteista, siis siitä, että Suomessa pitäisi olla hyvinvointia. Keinoista saa olla eri mieltä, Orpo sanoo.
– Se on ainut kestävä tapa, että meillä on Suomessa työpaikkoja, ja kaikki ne ihmiset, jotka ovat työkykyisiä ja -ikäisiä, käyvät töissä. Me emme yksinkertaisesti pärjää muuten. Siksi uskon, että me teemme oikeita asioita.
Orpolla on parikymppinen tytär, joka myös antaa isälleen palautetta hallituksen tekemisistä. Tytärtä huolettaa varsinkin nuorten jaksaminen ja mielenterveysongelmat. Vaikeimmat neuvonpidot tyttären kanssa on käyty koskien koulutuksesta leikkaamista.
– Tytär tekee aika usein kysymyksen miksi, mitä tämä tarkoittaa, miksi te olette tehneet tämän päätöksen. Ne ovat olleet kovia keskusteluja, miten hallitus näkee koulutuksen merkityksen. On ollut sellainen kuva, että hallitus hirveästi leikkaa koulutuksesta, mutta emme me leikkaa. Siinä me olemme päässeet jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen, Orpo kertoo.
Hallitus on ajautunut nimittämisensä jälkeen kohusta toiseen. Monet yksittäiset hallituspuolueiden jäsenet ovat aiheuttaneet otsikoita mediassa sanomisillaan. Orpo kertoo, että eläisi mieluusti ilman tällaisia ”turhia kohuja”, jotka vievät ihmisten keskittymisen pois päivänpolttavista aiheista ja Orpon työaikaa pois tärkeistä asioista.
– Edes Suomen pääministerillä ei ole sellaista valtaa, että aikuisia ihmisiä tai heidän tuotoksiaan voisi olla vahtimassa koko ajan, Orpo toteaa.
– Aika monesti on sellainen fiilis, kun aamulla herää ja ottaa kännykän ja siellä on viestejä, että mitä nyt taas? Jos jossain joku on sanonut tai tehnyt jotain, mikä ei ole sopivaa tai mikä herättää ristiriitoja, niin tietää, ja että nyt sitten selvitetään tätä seuraavaksi, hän jatkaa.
”Me emme kauppaa arvojamme”
Perjantain jaksossa nähdään myös freelance-toimittaja Randa Aldawoudi, jonka koti ja äidin hauta Gazan Rafahissa on tuhottu pommeilla. Isä on yhä jumissa sota-alueella.
Lue myös: Randa Aldawoudi seurasi netissä, kuinka kotitalo ja äidin hauta tuhottiin raunioiksi
Suomi on hankkimassa Israelista ilmatorjuntajärjestelmää. Gazan sodan ollessa käynnissä kauppoja on vaadittu peruttaviksi.
– Valitettavasti se on varmaan niin, että Israelin sotatoimet eivät ole kiinni tästä Suomen kaupasta, Orpo kuittaa.
– Ymmärrätkö, että Randasta tuo voi kuulostaa siltä, että me olemme valmiita kauppaamaan meidän arvojamme? Sean Ricks kysyy.
– Me emme kauppaa meidän arvojamme. Me teemme kaikkemme, että me saamme aikaan tulitauon, avun perille ja pysyvän rauhan tilan, Orpo sanoo.
Orpon mukaan EU:ssa ei olla onnistuttu toimimaan tarpeeksi päättäväisesti yhdessä rintamassa konfliktien lopettamiseksi Ukrainassa ja Lähi-idässä. Tästä huolimatta Orpo kokee, että sen eteen tehdään todella paljon töitä jo nyt sekä suoraan Suomesta että EU:sta käsin.
– Eurooppa on iso voima maailmassa, jos voimme puhua yhdellä äänellä. Meidän pitää käyttää sitä ääntä, jotta Ukrainaan ja Palestiinaan saadaan rauha.
– Jos on jotain positiivista, niin Donald Trump on ottanut tavoitteeksi lopettaa molemmat konfliktit. Se tarkoittaa rauhaa. Riskit ovat siinä, millä ehdoilla se tulee, Orpo pohtii.
Orpo haluaa välittää Perjantain katsojille ”toivon viestiä”.
– Meillä on tapahtumassa, ja jo tapahtunut, käänne parempaan. Uskon vakaasti, että pahin on takana, ellei maailmalla tapahdu jotain, mikä pahentaa näkymiä. Nyt näyttäisi siltä, että talous on lähtemässä kasvuun, työpaikkoja alkamassa syntymään. On nähty upeita investointiuutisia Suomeen eri puolille, Orpo sanoo.