maanantai, 20 toukokuun

Järjestelyt Lapin Saariselällä olivat jo pitkällä. Teemana olisi ollut pohjoisen ja etelän yhteisymmärrys.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on ryhtynyt hakemaan yhteistä säveltä yllättävästä suunnasta: etelästä. Orpo kutsui huhtikuun lopussa Inariin Saariselälle kaksi pohjoisen ja kaksi eteläisen EU-maan pääministeriä.

Kutsuvieraslistalla olivat Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Viron pääministeri Kaja Kallas, Italian pääministeri Giorgia Meloni ja Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis.

Järjestelyt Lapin Saariselällä olivat Ylen tietojen mukaan jo pitkällä, mutta Giorgia Meloni perui tapaamisen vedoten EU-vaalikiireisiin.

Meloni osallistui huhtikuun lopussa oman puolueensa Italian veljien vaalikampanjan avaukseen. Italian veljet on kansalliskonservatiivinen puolue ja edustaa Euroopan parlamentissa laitaoikeistolaista ECR-ryhmää.

Orpon johtama kokoomus taas kuuluu europarlamentissa keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään. Viime aikoina on lisääntynyt keskustelu siitä, voisiko EPP tehdä yhteistyötä ECR:n kanssa.

Saariselällä oli tarkoitus keskustella välineellistetystä maahantulosta, EU:n kilpailukyvystä ja tulevaisuudesta. Kokoukseen teemakin oli jo päätetty: pohjoisen ja etelän yhteisymmärrys.

Orpon hallitus on säätämässä rajalakia, jolla yritetään suitsia Venäjältä masinoitua turvapaikanhakua. Itäraja on tällä hetkellä suljettu matkustajaliikenteeltä.

Stubb aloitti Lapin kokoukset

Kokouksella pääministeri Orpo olisi saanut julkisuutta myös Lapille ja näkyvyyttä Suomen matkailulle.

Kokoukset alkoivat 2010, kun silloinen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kutsui Lappiin Euroopan eliittiä. Samanlainen kokous piti järjestää 2011, mutta se peruuntui Japanin ydinturman ja Libyan tilanteen takia.

Vuonna 2012 siltoja rakennettiin idän ja lännen, uusien ja vanhojen EU-maiden välillä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja silloisen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubbin vetovastuulla.

Katso kuvia reilun vuosikymmenen takaa. Klikkaa kuvaa, ja se aukeaa suurempana. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Stubb myönsi tuolloin, että Saariselän tapaaminen oli osaltaan myös matkailumarkkinointia. Stubb ja Katainen hiihtivät yhdessä. Saariselkä nousi kansainvälisissä lehdissä pääuutiseksi.

Suomi etsii uusia ystäviä

Viime vuosina Suomi on hakeutunut etelän maiden sijaan EU:n ”nuivien maiden” joukkoon.

Ryhmää on kutsuttu myös nimillä Hansa-liitto ja Pohjoisen olutmaat vastakohtana etelän viinimaille. Hollanti, Irlanti, Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia ja Liettua ovat ajaneet EU:hun tiukkaa talouskuria.

Tilanne on muuttunut. Suomi kamppailee nopeasti kasvavan valtion velkaantumisen kanssa. Venäjän hyökkäyssodan ja Suomen Natoon liittymisen jälkeen Suomi on paininut itärajalle tulevan Venäjän masinoiman maahanmuuton kanssa.

Italia ja Kreikka ovat kipuilleet maahanmuuton kanssa vuosia. Italia on jo päättänyt sijoittaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia EU:n ulkopuolelle Albaniaan. Albania on hyväksynyt ratkaisun.

Kuuntele myös:

Jaa.
Exit mobile version