Pörssisähkön kulutusta ohjaava automatiikka voi säästää sievoisen summan. Harvalla sellainen on kuitenkaan vielä käytössä.
Riikka Oosi,
Pasi Toivonen
Pörssisähkön asiakkaat ovat olleet syksyn aikana melkoisessa vuoristoradassa: korkeimmillaan pörssisähköstä on saanut pulittaa yli 60 senttiä kilowattitunnilta, mutta halvimmillaan se on laskenut jopa miinuksen puolelle.
Moni varautuu hintapiikkeihin seuraamalla silmä tarkkana pörssisähkön hintoja ja tuuliennusteita tai esimerkiksi hankkimalla aurinkopaneeleja ja akkuja pahimpien hintapiikkien varalle.
Helpompikin konsti on, sillä kodin sähkönkulutusta voi säätää automatiikan avulla.
Yksi vähälle huomiolle jäänyt tuote on kodin sähkökaappiin tai sähkölaitteeseen suoraan asennettava pörssisähkörele. Rele seuraa reaaliaikaisesti pörssisähkön hintaa ja ohjaa siihen liitettyjä laitteita käyttämään sähköä halvimpien tuntien aikana.
Tällainen rele sopii erityisen hyvin varaavien sähkölaitteiden, kuten vesivaraajan ja lattialämmityksen säätämiseen. Käyttäjä voi itse valita, miten monen tunnin ajan hän haluaa releen kytkettyjen laitteiden olevan päällä vuorokauden aikana.
Releeseen voi myös ohjelmoida hintakaton.
Jos pörssisähkön hintakatoksi on asettanut esimerkiksi 3 senttiä kilowattitunnilta, hinnan noustessa sen yli releeseen liitetty lattialämmitys tai lämminvesivaraaja lopettaa sähkön käytön.
Vain halpoja laskuja
Tampereen Armonkalliolla vanhassa puutalossa asuva Matti Nieminen siirtyi pörssisähköön reilu vuosi sitten, kun kyllästyi edellistalven suuriin sähkölaskuihin. Perheeseen kuuluvat vaimo Maiju Mäntynen sekä lapset Penni, 5 ja Otto, 2.
Asunnossa on suora sähkölämmitys, ja sen lisäksi sähköä kuluu eniten käyttöveden lämmitykseen.
Nieminen halusi ottaa pörssisähkön halvoista hinnoista kaiken irti. Hän uusi asunnon patterit ja hankki lämminvesivaraajaan releen, joka ohjaa itsenäisesti sen sähkönkulutusta vuorokauden halvimmille tunneille. Pattereita Nieminen säätää itse puhelimen sovelluksen kautta pörssisähkön hintoja mukaan.
Nyt hän saa omien sanojensa mukaan vain halpoja laskuja.
– Meillä on itseasiassa kulutus noussut aika paljon, mutta sähkölaskut ovat tippuneet huomattavasti enemmän. Juuri siitä syystä, että hyödynnämme paljon niitä edullisia tunteja Nieminen kertoo.
Nieminen sanoo, ettei ole katunut yhteensä muutaman sadan euron investointia pörssisähköreleeseen päivääkään.
– Tässähän eletään ruuhkavuosien keskellä, lapsiarjessa ja aika paljon on mielen päällä koko ajan. Nyt on ainakin yksi asia, mitä ei tarvitse miettiä. Meillä on aina lämmintä vettä ja sitä on edullisesti.
Asiakaskunta vasta pieni
Yle kysyi yleisöltä, millaisia kokemuksia pörssisähkön käyttäjät ovat saaneet sen hintoja seuraavien ohjainlaitteiden käytöstä. Suurin osa vastaajista käyttää automatiikkaa juuri asunnon ja käyttöveden lämmityksen säätelyyn sekä auton lataukseen.
Useampi arvioi säästävänsä automatiikan avulla selvästi sähkölaskussaan. Vuositasolla säästö voi olla jopa useita satoja euroja.
Sähköalan tukkukauppa Onniselta kerrotaan, että pörssisähkön seuraamiseen perustuvien, kodin sähkönkulutusta ohjailevien tuotteiden kauppa on vasta alkutekijöissään.
– Valikoima on vielä pieni, mutta myynti kasvaa koko ajan, kun erilaisia vaihtoehtoja tulee markkinoille. Useammalle kuluttajalle tämä on todennäköisesti toistaiseksi tuntematon alue, arvioi tuotepäällikkö Ville Österlund.
Suosituin tuoteryhmä ovat Österlundin mukaan lattialämmitystä säätelevät termostaatit.
– Niitä pystytään ajastamaan edullisille tunneille joko pörssisähköohjauksella tai manuaalisesti. Termostaatit voidaan esimerkiksi säätää lämmittämään makuuhuoneita yöllä, ja päivällä lämmitys menee sitten säästömoodiin, kun sähkö on kalliimpaa.
Österlund muistuttaa, että kotitalouksissa kuluu eniten energiaa juuri asunnon ja käyttöveden lämmitykseen.
– Pelkästään käyttöveden lämmitys muodostaa noin viidenneksen sähkön ja energian kulutuksesta asunnossa.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.