keskiviikko, 22 toukokuun

Eläkkeistä katoaa enimmillään useita satoja euroja, kun hallitus pienentää eläketulovähennystä.

Petteri Lindholm,

Joel Kanerva,

Ilkka Kemppinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitus päätti kehysriihessä eläkkeiden verotuksen kiristämisestä. Tämä tapahtuu kahta reittiä:

  1. Eläketulovähennys pienenee, mikä kohdistuu suunnilleen keskimääräistä eläkettä saaviin ja hyvätuloisiin eläkeläisiin.
  2. Sekä palkkoja että eläkkeitä koskeva tuloverotus taas kiristyy kahdessa ylimmässä tuloluokassa, kun niissä ei ensi vuonna huomioida ansiotason nousua. Tämä koskee vain suurituloisia, jotka saavat eläkettä kuukaudessa noin 8 000 euroa tai enemmän. Tämän muutoksen tarkempi vaikutus selviää kuitenkin vasta myöhemmin, kun ansiotason keskimääräinen nousu on tiedossa.

Ylen eläkekoneella voit kokeilla, kuinka paljon vähemmän sinulle jää jatkossa käteen eläkkeestä, kun eläketulovähennys supistuu. Kone perustuu arvioon, jonka Veronmaksajain keskusliitto laati Ylen pyynnöstä.

Voit hakea tulosi liukukytkimellä tai syöttää ne oikean yläkulman kenttään. Kone huomioi tulot 100 euron tarkkuudella.

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.

Keihin muutokset vaikuttavat?

Eläketulot putoavat eniten henkilöillä, jotka saavat kuukaudessa suunnilleen 3 000–4 500 bruttoeläkettä eli eläkettä ennen veroja.

Alle 2 000 euroa ennen veroja tienaaviin vaikutusta ei hallituksen mukaan tule lainkaan.

Muutos ei kuitenkaan koske myöskään ihmisiä, jotka saavat eläkettä noin 4 700 euroa tai sitä enemmän.

Kohdistuminen johtuu siitä, että hallitus muuttaa eläkeläisten verotusta pienentämällä eläketulovähennystä. Vähennys pienentää eläkeläisten verotettavaa tuloa ja sitä kautta maksettavaksi kertyvää veropottia.

Esimerkiksi 5 000 euron tuloilla vähennystä ei ole tähänkään mennessä saanut. Vähennyksen pieneneminen ei siis vaikuta, jos ei ole aiemminkaan ollut sen piirissä.

Suurituloisimpien eläke kiristyy, mutta vähemmän

Myös kaikkein suurituloisimpien, noin 8 000 euroa tai sitä enemmän tienaavien, eläkeläisten verotus kiristyy.

Se johtuu siitä, että ensi vuonna ansiotuloveron kahden korkeimman tuloluokan rajoja ei nosteta yleisen ansiotason nousun mukana kuten tavallisesti.

Seuraus on se, että esimerkiksi 100 000 euroa ylittävästä eläketulosta hieman suurempi osa verotetaan ylimmissä tuloluokissa, joissa veroprosentti on korkeampi. Jos ansiotason nousu huomioitaisiin, tulorajat nousisivat ja korkeimpiin veroprosenttiluokkiin päätyisi pienempi osa suurituloisten eläkeläisten tuloista.

Jos tienaa kuukaudessa suunnilleen 8 000 euroa, tämä kiristys pienentää käteen jäävää eläkettä noin 100 eurolla koko vuotena. Arvion on tehnyt Veronmaksajain keskusliitto.

Puolestaan noin 14 000 euron kuukausituloilla eli miltei 170 000 euron vuosituloilla veron kiristyminen pienentää eläkettä suunnilleen 330 euroa vuodessa.

Tämän suurempaa siivua verotuksen kiristyminen ei suurituloisimmilta eläkeiläisiltä vie, vaikka eläketuloa olisi yli 250 000 euroa vuodessa.

Vertailuksi: eläketulovähennyksen pienentäminen vie vuotuisesta eläkkeestä enimmillään noin 510 euroa. Tämä koskee noin 48 000 euroa vuodessa tienaavia.

Julkistalouden professori Roope Uusitalo ja THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo arvioivat kehysriihen leikkauksia ja veronkorotuksia Ylen aamussa.

Ylen aamussa vierailivat Helsingin yliopiston julkistalouden professori Roope Uusitalo ja THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.
Jaa.
Exit mobile version