Ruokaviraston petovahinkokorvaus on pieni korvaus työmäärästä, jonka suden vierailu lammaslaitumella aiheuttaa. Kaikki susituhot eivät kuitenkaan näy viranomaisten tilastoissa.
Susien aiheuttamista lammasvahingoista kaikki eivät päädy viranomaisten tilastoihin.
Luonnonvarakeskus pitää kirjaa, kuinka monesta lampaasta tiloille on maksettu petovahinkokorvauksia. Korvaus maksetaan kuitenkin vain niistä lampaista, joita ei ole vakuutettu.
Suomen lammasyhdistyksen arvion mukaan noin 10–15 prosenttia lampaista on vakuutettu, ja nämä petovahingot maksetaan vakuutusyhtiön kautta, eli ne eivät ole mukana viranomaisten petovahinkotilastoissa. Raateluja tapahtuu siis enemmän kuin tilastoista käy ilmi.
Lampuri saa valtion kassasta eli Ruokavirastolta korvauksen jokaisesta kuoliaaksi raadellusta lampaasta. Lampaan korvaushinta vaihtelee 350 euron molemmin puolin.
Sudet hyökänneet neljästi salolaistilalle
Susista on tullut tuttuja vieraita Salon Hajalassa lampaitaan laiduntavan Peppi Laineen tiluksilla.
Pedot ovat käyneet hänen lampaidensa kimppuun neljästi, pahiten vuosi sitten syksyllä. Tuolloin laitumella oli 45 emolammasta eli uuhta. Susihyökkäyksen jälkeen löydettiin vain kolme haavoittumatonta lammasta. 15 lammasta löytyi kuolleena ja kymmeniä piti lopettaa.
Vuotta aiemmin suden hyökätessä 60 karitsaa juoksi hädissään aidan yli pakoon. Viisi lammasta kuoli, ja viimeiset karkulaiset löytyivät vasta usean päivän etsimisen jälkeen. Tuolloin menetettiin viisi lammasta. Kaksi ensimmäistä susihyökkäystä jäi vahingoiltaan vähäisemmiksi.
Haavoittuneista lampaista korvataan vain eläinlääkärin käynti. Haavoittuneiden hoitoa tai raatojen kuljetusta yhteiskunta ei korvaa. Varsinkin lampaiden haavojen hoitoon menee hurjat määrät työtunteja.
– Vaikka valtio korvaa kuolleet lampaat, tilan väelle jää kärsimys ja pelko tulevasta, Peppi Laine muistuttaa.
Suomen susikanta on ollut kasvussa viimeiset seitsemän vuotta. Susia on Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan nyt 62 paria tai perhelauman asuttamaa reviiriä. Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan susikannat ovat tiheimmät juuri Lounais-Suomessa, missä sijaitsee myös paljon lammastiloja.
Suurpetoaita ei välttämättä sutta pidä
Loppuvuoden 2024 aikana susi on käynyt lampaantapporeissulla Lounais-Suomessa kymmenen kertaa (Riistavahingot.fi).
Varsinais-Suomessa jälki on ollut erityisen pahaa: susi on kesän jälkeen tappanut maakunnassa jo yli 80 lammasta. Satakunnassa lammasvahinkoja on ollut loppuvuonna vain muutamia, koirat ovat joutuneet enemmän susien hampaisiin.
Lammastilojen on mahdollista saada suurpetoaidan tarvikkeet ilmaiseksi (Susilife.fi). Tähän tartuttiin myös Peppi Laineen Mikkolan tilalla.
Aidan pystyttäminen oli iso urakka, sillä Salon Hajalan maasto on kumpuilevaa. Tiedetään, että susi voi kaivautua aidan ali, jos tilaa vähänkin löytyy.
Suurpetoaidassa on useampia lankoja, joissa kulkee sähkövirta. Ruohoa pitää niittää aidan alta säännöllisesti, jotta teho langoissa ei laskisi.
On kuitenkin havaintoja, että susi voi loikata aidan yli tai pujahtaa lankojen välistä. Tämän todistaa myös Susilife-hanke, joka on keskittynyt etsimään ratkaisuja susivahinkojen vähentämiseksi.
– Veikkaan, että jos susi on päättänyt mennä läpi, niin sitten se varmaan menee, Peppi Laine toteaa.
Laine toivookin susien kannanhoidollista karsintaa, jotta lammastalous voisi jatkua Salon seudulla.
Moni lampuri on lopettanut
Suomen lammasyhdistys julisti hiljattain hätätilan synkkien näkymien takia. Tilojen ja katraiden määrä on vähentynyt selvästi ja taustalla on monta huolta.
Käänteen taustalla ovat byrokratian lisääntyminen, luonnonlaiduntukien pieneneminen, kustannusten nousu sekä susien lisääntyneet vierailut laitumilla.
Peppi Laine ymmärtää lopettaneiden lampureiden päätökset.
– Onko mitään järkeä tehdä pitkää työpäivää ja nähdä kaikkea sitä vaivaa eläinten eteen, jos yhdessä yössä voi kaikki olla tuhottu?
Laine arvelee, että heidän tilansa saattaa liittyä lopettaneiden lammastilojen leiriin, jos susia tulee vielä viidennen kerran raatelemaan lampaita.
– Se on niin järkyttävä työmäärä ja niin raskas taakka kantaa, hän tiivistää.