keskiviikko, 9 lokakuun

Karhuja on liikkunut asutusalueilla tänä syksynä normaalia enemmän eri puolilla Suomea.

Milla Asikainen,

Kalle Pallonen

Juvalla pihoilla kiertäneelle karhulle on saatu karkotuslupa.

Juvan riistanhoitokeskuksen puheenjohtaja Kari Hännisen mukaan karhu on kaatanut roskakoreja useilla eri pihoilla. Lisäksi se on vahingoittanut mehiläistarhaa Siikaniemessä.

Osa paikallisista on karhun takia peloissaan. He pohtivat esimerkiksi, missä koiraa uskaltaa ulkoiluttaa.

Hännisen mukaan karhu voi olla uhka turvallisuudelle. Se on liikkunut pihoilla illalla ja varhain aamulla, joten riski ihmisen ja karhun kohtaamiseen on olemassa.

– Jos karhu pitää jäteastiaa omanaan, voi se pyrkiä ajamaan ihmisen pois. Kun joutuu lähietäisyydelle suurpedon kanssa, riski vahingoille on aina olemassa, Hänninen toteaa.

Karkotus onnistuu harvoin

Karhua voi yrittää häätää pihalta esimerkiksi huutamalla sisältä, kattilan kansia kolistelemalla tai ampumalla ilmaan. Suurpetoa ei kuitenkaan saa vahingoittaa, sanoo Suomen Riistakeskuksen Keski-Suomen alueen riistapäällikkö Olli Kursula.

Karkotuslupaa voidaan pyytää, kun karhu vierailee toistuvasti pihapiirissä. Tuolloin poliisi tai riistakeskus käyttää metsästäjiä suurriistavirka-apuna.

Kursulan mukaan karkotus onnistuu harvoin. Ongelmana on, että etenkin haja-asutusalueilla karkottajat koirineen saavat harvoin karhun kiinni rysän päältä.

– Lisäksi ne usein ovat sellaisia yksilöitä, jotka ovat jo tottuneet vierailemaan pihapiirissä, sanoo Kursula.

Juvan karhua yritetään karkottaa kaasuaseella, jolla ammutaan kuulia. Karhun liikkeitä seurataan roskakoreille asennetuilla riistakameroilla.

– Yritämme päästä säikäyttämään karhun välittömästi, kun se on jäteasioilla. Projektiiliase tuottaa hieman kipua. Toivomme sen opettavan karhulle, että asutuksen piiriin ei kannata tulla, kertoo Juvan Riistakeskuksen Hänninen.

Hän kuitenkin epäilee, että karhu korkeintaan siirtyy uusiin pihoihin.

Viimeinen vaihtoehto on poistolupa

Poistolupa, eli käytännössä karhun tappaminen, on keinoista viimeinen. Ennen poistoluvan hakua takana täytyy jo olla useita karkotuksia ja karhun tekemiä toistuvia merkittäviä vahinkoja tai ihmisille uhkaavia tilanteita.

Taajamissa poistoluvan myöntää poliisi, haja-asutusalueilla riistakeskus.

– Muutamia lupia vuodessa myönnetään, mutta niitäkin on vaikea saada, kertoo Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursula.

Karhuja nähdään pihoilla myös vastaisuudessa

Juvan riistanhoitoyhdistyksen Kari Hännisen mukaan karhut ovat tulleet asutuksen piiriin poikkeuksellisen usein tänä syksynä. Juvan lisäksi niitä on ollut esimerkiksi Sulkavan Partalansaaressa, Rantasalmella ja Joensuussa.

Hänninen uskoo, että vastaisuudessa niitä nähdään asutuksen piirissä yhä enemmän.

– Kannanhoidollisen metsästyksen lopettaminen on kasvattanut kantaa. Lisäksi karhut ovat luultavasti saaneet vähemmän ravintoa luonnosta. Niiden ravinnoksi käyttämä kaura puitiin tänä vuonna aikaisin ja myös marjasato jäi heikoksi.

Jaa.
Exit mobile version