lauantai, 21 syyskuun

Karhut ovat vierailleet piha-alueilla ainakin Juvalla, Sulkavalla sekä Pohjois-Karjalan puolella Heinävedellä.

Etelä-Savon riistanhoitoyhdistys on saanut viime viikkoina useita ilmoituksia asutusalueille tulleista karhuista. Havaintoja on tehty esimerkiksi Juvalla, Sulkavalla ja Pohjois-Karjalan puolella Heinävedellä.

– Sulkavan karhu on elo-syyskuun aikana levitellyt aluejätepisteitä, yksityisiä roska-astioita sekä komposteja. Se myös puhkoi yhdestä rehuvarastosta kymmenkunta paalia, kertoo riistanhoitokeskuksen puheenjohtaja Heikki Joskitt.

Yhdistyksen riistapäällikkö Petri Vartiaisen mukaan tilanne ei ole aivan poikkeuksellinen: Etelä-Savossa tehdään vuosittain muutamia havaintoja karhuista, jotka ovat tulleet asutusalueelle.

Viime viikkoina liikkuneista karhuista ei toistaiseksi ole ollut ihmisille uhkaa. Vartiainen kertoo, että ne ovat tulleet pihoille yöaikaan, eikä kohtaamista ihmisen ja karhun välillä ole tapahtunut.

– Riski vahingoille kasvaa, jos karhu tulee asutusalueelle päivällä, eikä väistä ihmistä, hän sanoo.

Petri Vartiaisen mukaan Etelä-Savossa elää tällä hetkellä noin kaksisataa aikuista karhua. Määrä on hänen mukaansa niin suuri, että karhujen reitit tulevat väistämättä myös asutuksen liepeille.

Ruokajätteet tulee kompostoida

Yleensä karhun houkuttelee asutusalueelle ruoka. Se voi löytää herkkupaloja jäteasioista.

Jos karhu löytää kerran jostain ruokaa, se hyvin todennäköisesti tulee samaan paikkaan uudestaan. Siksi ruokajätteitä ei tulisi viedä yleiseen jäteastiaan vaan kompostiin.

– Nyt on tosin ollut muutama tilanne, jossa karhu on uskaltautunut kompostille asti, Vartainen huomauttaa.

Ilmoituskynnys on voinut laskea

Vartaisen mukaan aiheesta kirvonnut keskustelu on voinut laskea kynnystä ilmoittaa karhuhavainnoista. Karhut eivät siis välttämättä liiku asutusalueilla aiempaa enempää.

Havainnoista tulee ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Karhu voidaan karkottaa poikkeusluvalla, mutta aina se ei ratkaise tilannetta.

– Karhu voi oppia, että karkoituksesta ei ole sen suurempaa haittaa. Se voi palata alueelle uudestaan tai jatkaa käytöstään muualla, Vartiainen sanoo.

Hän toteaa myös kannanhoidollisen metsästyksen olevan jäissä. Pyyntiä ei voida enää entiseen tapaan suunnata asutuksen piiriin tuleviin karhuihin.

Juttua muokattu 11.9.2024 klo 11.39: Ingressiin ja juttuun täsmennetty, että Heinävesi kuuluu Pohjois-Karjalaan, ei Etelä-Savoon.

Jaa.
Exit mobile version