Vaalitulos antaa SDP:lle, vihreille ja vasemmistoliitolle enemmistön Turun 67-paikkaisessa valtuustossa.
Turun poliittinen nokkimisjärjestys meni uuteen uskoon SDP:n ottaman vaalivoiton myötä. Kokoomuksen vuodesta 1996 jatkunut putki kaupungin suurimpana puolueena napsahti poikki kahden prosenttiyksikön erolla.
SDP oli johdossa jo ennakkoäänten jälkeen eikä kokoomus tavoistaan poiketen pystynyt kuromaan eroa merkittävästi kiinni.
SDP sai Turun valtuustoon 16 paikkaa ja kokoomus 15. Vihreä liitto oli kolmas 11 paikallaan ja vasemmistoliitto neljäs kymmenellä paikalla. Perussuomalaiset romahti kuudella paikallaan kauas taakse viidenneksi.
Neuvottelut pormestariohjelmasta pikaisesti vauhtiin
Vaalitulos antaa SDP:lle, vihreille ja vasemmistoliitolle enemmistön Turun 67-paikkaisessa valtuustossa. Kolmikolla on yhteensä 37 paikkaa. Politiikan suunnanmuutos olisi tässä mielessä mahdollista.
Toisaalta kolmikon yhteistyö kokoomuksen kanssa sujui väistyvässä pormestaristossa suhteellisen jouhevasti veroprosenttikysymystä lukuun ottamatta. Edellytykset jatkaa uudessa pormestaristossa samalla koostumuksella ovat kohtuullisen hyvät.
Sen sijaan tulevaa pormestariohjelmaa on synnyttämässä uusi kätilö eli SDP:n pormestariehdokas Piia Elo, nykyinen kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari.
Lähtötilanne on se, että Elo kutsuu pääsiäisen jälkeen valtuustoryhmät alustavaan neuvonpitoon. Tavoitteena on löytää koalitio, joka sitoutuisi yhteisiin poliittisiin tavoitteisiin ja pelisääntöihin.
Jos sopu syntyy, Elosta pitäisi tulla Turun uusi pormestari.
Raitiotie synnyttää jakolinjoja
Uudella pormestaristolla on edessään haastava tehtävä pyrkiessään pitämään Turun poliittisen kentän mahdollisimman yhtenäisenä. Valtuuston on tarkoitus päättää raitiotien rakentamisesta loppuvuodesta, kun hankkeen tarkempi kustannusarvio ja toteutussuunnitelma valmistuvat.
Suhtautuminen hankkeeseen synnyttää jakolinjoja myös eri puolueiden sisällä puolesta ja vastaan. Ennakkoasetelmien perusteella odotettavissa on tiukka äänestys.
Ylen vaalikonevastausten perusteella uudessa valtuustossa 33 valtuutettua suhtautuu hankkeeseen myönteisesti ja 33 vastustaa raitiotietä tai pitää sitä turhana investointina.
Vasemmistoliiton Muhiadin Hersi ei vastannut vaalikoneväitteisiin, mutta hän kertoi tekstiviestitse vastustavansa tässä vaiheessa raitiotietä.
Korjattu 14.4.2025 klo 8.38. Juttua täsmennetty kauttaaltaan muun muassa puolueen saamien paikka- ja äänimäärien osalta. Aiemmin kerrottiin, että SDP olisi saamassa 17 paikkaa. Lopullinen paikkamäärä oli 16. Perussuomalaiset sai kuusi paikkaa. Aiemmin paikkamääräksi kerrottiin viisi. SDP:n ero kokoomukseen supistui kahdeksi prosenttiyksiköksi. Aiemmin kerrottiin eron olleen neljä prosenttiyksikköä.